Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

H επίσκεψη του Προξένου της Ουκρανίας στο δήμαρχο Αλεξ/πολης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί και συζητήθηκε μεταξύ άλλων η αδελφοποίηση με την Μαριούπολη που χρονολογείται από το 1992

ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΠΩΘΗΚΕ;


Το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, επισκέφτηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Igor Sybiga, συνοδευόμενος από τον Πρόξενο, κ. Oleksandr Yurkin. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστος Γερακόπουλος και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Αντώνης Βαμβακερός.

Με αφετηρία τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, την κοινή θρησκεία και την έντονη παρουσία τόσο του ελληνικού πληθυσμού στην Ουκρανία όσο και του ρωσόφωνου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και την αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τον ουκρανικό δήμο της Μαριούπολης που χρονολογείται από το 1992, η συνάντηση ξεπέρασε τον εθιμοτυπικό της χαρακτήρα και αποτέλεσε σημαντική βάση για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών με κεντρικούς άξονες την ανάπτυξη τουριστικών, επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων.

Ο κ. Sybiga εξεδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του για την περιοχή και για την ανάπτυξη μιας σοβαρής διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η προσέλευση των Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 70% τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός τον Ουκρανών τουριστών στην Β. Ελλάδα ανήλθε στους 15.000.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την γνωριμία του με τον Πρόξενο και για την έκβαση της συνάντησης τους. Ο κ. Λαμπάκης παρουσίασε τις παροχές και τα πλεονεκτήματα του Δήμου στον Ουκρανό Πρόξενο επισημαίνοντας ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της Ουκρανίας για την Ελλάδα σε επίπεδο τουρισμού, είναι ένα πεδίο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά και να αποτελέσει έναυσμα για συνεργασία σε πολλαπλούς τομείς.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος παραχώρησε κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού Προξένου, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποδοχή του ουκρανικού κοινού της Αλεξανδρούπολης.

.