Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Οι δράσεις που προτείνει ο Κοντός στον Σαμαρά για την οικονομική ανάπτυξη του νομού Ξάνθης

Ο βουλευτής έδωσε
στην δημοσιότητα
επιστολή που έστειλε
σήμερα μόλις προς
τον πρόεδρο της ΝΔ

             ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ



Προς τον Πρόεδρο
Της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. Αντώνη Σαμαρά

Αθήνα, 16-1-2012

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η πρότασή μου για την ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης, την οποία μου ζήτησες να σου υποβάλλω, περιλαμβάνει δράσεις στις παρακάτω κατευθύνσεις:


Α. Εμπόριο - Μεταποίηση

1. Τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011, ώστε να έχουν τη δυνατότητα υποβολής σχετικής πρότασης ένταξης, όχι μόνο επιχειρήσεις με αποκλειστικά καινοτόμες δράσεις, αλλά και επιχειρήσεις που είναι απόλυτα υγιείς κι έχουν σαφή προσανατολισμό στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

2. Προκηρύξεις προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ με πλήρως στοχευμένες δράσεις, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών, χωρίς πολυπλοκότητες και μεγάλη γραφειοκρατία, με τάχιστη αξιολόγηση (ακόμα και με εμπλοκή σοβαρών ιδιωτών σε αυτήν), μακριά από την τωρινή λογική των μητρώων αξιολογητών .

3. Μείωση μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), με δέσμευση από την πλευρά της επιχείρησης για διατήρηση θέσεων εργασίας, χωρίς μείωση των μισθών και ημερομισθίων που θα φέρει βαθύτερη ύφεση και θα επιτείνει την ανεργία.

4. Άμεση και έγκαιρη καταβολή της επιδότησης εργασίας 12% στην μεταποίηση ή συμψηφισμό της με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Αυτές τις ημέρες καταβάλλεται η επιδότηση του Β΄ εξαμήνου του 2008.

5. Άμεση και έγκαιρη καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις (επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή δασμών κ.α.) ή συμψηφισμό τους με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

6. Αποτελεσματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου, ιδιαίτερα των προϊόντων που διακινούνται ανεξέλεγκτα και χωρίς παραστατικά, από την Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Αγίου Κωνσταντίνου Θερμών, με αποτέλεσμα να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό ο εμπορικός κόσμος του Νομού.

7. Διατήρηση του Τελωνείου Πόρτο Λάγος, από όπου διακινούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων και Α΄ υλών των επιχειρήσεων της περιοχής.

8. Μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, που αποδεδειγμένα έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα.

9. Αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο συνεχώς περιορίζει τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και αυξάνει τα επιτόκια χορηγήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυξία στην αγορά και να διαμορφώνονται - λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους - σοβαρά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα στις επιχειρήσεις.



Β. Αγροτικός τομέας

1. Ουσιαστική στήριξη των ενεργειακών καλλιεργειών (ηλίανθο και ελαιοκράμβης) και διευκόλυνση στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην βιομάζα.

2. Άμεση θεσμοθέτηση κινήτρων και ένταξη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» των Δράσεων που αφορούν την αξιοποίηση της γεωθερμίας για την ανάπτυξη της «άλλης γεωργίας».

3. Υλοποίηση από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του αρδευτικού της πεδιάδας της Ξάνθης από τα νερά του ποταμού Νέστου. Το έργο, το οποίο εντάχτηκε στο πρόγραμμα, δημοπρατήθηκε, ανεδείχθει εργολάβος, αλλά δεν κατασκευάζεται λόγω προσφυγής οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι υψίστης σημασίας για την διαφύλαξη του κάμπου της Ξάνθης από την υφαλμύρωση και θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στον αγροτικό τομέα της περιοχής.

4. Υλοποίηση όλων των έργων ΟΠΑΑΧ, που αφορούν αγροτική οδοποιία και αξιοποίηση υδάτινων πόρων, καθώς επίσης και των έργων που αφορούν υποδομές στον αγροτικό τομέα και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

5. Καταβολή της επιδότησης των 93 ευρώ ανά στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, που καλλιεργούν υπό το καθεστώς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Το μέτρο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008, προκηρύχτηκε με καθυστέρηση πριν από λίγους μήνες, όμως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην εφαρμογή του προκαλούν δυσκολίες στην καταβολή των ενισχύσεων. Επίσης, καταβολή όλων των ενισχύσεων που προβλέπονται από τα Μέτρα για τους καπνοπαραγωγούς του Κανονισμού του Ελέγχου Υγείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης και στήριξη των προγραμμάτων για την παραγωγή καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια, τόσο στην περιοχή της Σταυρούπολης όσο και στην πεδινή περιοχή της Ξάνθης.

6. Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας μέσω της υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ιδιαίτερα των μικρών Σχεδίων Βελτίωσης και των Σχεδίων Βελτίωσης, που αφορούν ίδρυση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων. Ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο των οφειλών των κτηνοτρόφων προς την Αγροτική Τράπεζα, καθώς επίσης και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για την απαγόρευση των ελληνοποιήσεων, την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων στις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων με αναγραφή της προέλευσης του κρέατος, την εφαρμογή των ισοζυγίων για το γάλα και το κρέας, την υποχρεωτική

αναγραφή της ενδεικτικής τιμής πώλησης των κτηνοτροφικών φαρμάκων και την οργάνωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ξάνθης, η οποία έχει αποστελεχωθεί και δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της.

7. Ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους του δανείου των δημητριακών της ΕΑΣ Ξάνθης, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του, λόγω οφειλών των αγροτών προς την οργάνωση από αγορές αγροτικών εφοδίων. Επίσης, νομοθετική ρύθμιση για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους λειτουργίας της ΕΑΣ Ξάνθης.

8. Εφαρμογή των προγραμμάτων του Leader αλιείας για την στήριξη των αλιέων της περιοχής.

9. Θεσμοθέτηση νόμου για την στήριξη των υλοτόμων της περιοχής, σε μια περίοδο που λόγω κρίσης και αύξησης των τιμών του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση και η αξία των υλοτομικών προϊόντων.



Γ. Υπηρεσίες

1. Υλοποίηση των δράσεων του Leader για τη στήριξη των υφιστάμενων δομών αγροτουρισμού και τη δημιουργία νέων αγροτουριστικών καταλυμάτων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

2. Υλοποίηση από την Εργατική Εστία των προγραμμάτων κατασκευής εργατικών κατοικιών, που έχουν ήδη αποφασιστεί, για την στήριξη του κατασκευαστικού τομέα.

3. Ένταξη των έργων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους του νομού Ξάνθης για την αναβάθμιση του τουρισμού και πολιτισμού στο νομό.

4. Αξιοποίηση της έκτασης της πρώην «Φωνής της Αμερικής», του γηπέδου των Μαγγάνων, του camping του Μυρωδάτου και των θερμών λουτρών της Ποταμιάς που από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν σε ζώνες τουριστικής αξιοποίησης στη νέα οριοθέτηση της συνθήκης Ramsar.

Την ανωτέρω πρόταση μου, θα σου τη στείλω βελτιωμένη με τις απόψεις των φορέων του Νομού τις οποίες ζήτησα να μου στείλουν το ταχύτερο δυνατόν.


Με τιμή

Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ξάνθης


Κοινοποιείται:

Πρόεδρο ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραϊτη

Πρόεδρο ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστα Χατζηελευθεριάδη

Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη

Πρόεδρο ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Σούλα Ιακωβίδου

Τοπικά Μ.Μ.Ε. Νομού Ξάνθης
 
.