Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τα εγκαίνια του ΚΕΣΠΕΜ Αλεξανδρούπολης

Έγιναν από τον Λαμπάκη,
παραβρέθηκαν Φραγκουδάκη
και Δραγώνα αλλά και
ο Συνήγορος του Παιδιού

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΣΠΕΜ Αλεξανδρούπολης, κήρυξαν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και οι υπεύθυνοι του ΠΕΜ (Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη), στο χώρο του κέντρου που βρίσκεται στην οδό Άβαντος 120.

Τα πρώτα Kέντρα Στήριξης του Προγράμματος οργανώθηκαν το 2003 στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Ως κύριο στόχο τους έχουν την άρση της απομόνωσης του μειονοτικού πληθυσμού που αποτελεί και το θεμελιώδες αίτιο της περιθωριοποίησής τους. Το ΚΕΣΠΕΜ Αλεξανδρούπολης αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου και αποσκοπεί στη στήριξη των μαθητών προσχολικής αγωγής, δημοτικού και γυμνασίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 – 2013. Το Κέντρο θα λειτουργεί οκτώ ώρες την ημέρα, καθημερινά και για όλο τον χρόνο.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστος Γερακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Σταύρος Σταυράκογλου, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Έβρου, κ. Ελένη Τσιαούση, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Γιώργος Κελεσίδης και ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, η επικεφαλής και επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Άννα Φραγκουδάκη, η ειδική επιστημονική σύμβουλος του προγράμματος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάλεια Δραγώνα, και η διοικητική υπεύθυνη των ΚΕΣΠΕΜ Ροδόπης και Έβρου, φιλόλογος, κ. Μαρία Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες και στα πλεονεκτήματα του Κέντρου για την εκπαιδευτική και κοινωνική υποστήριξη των μαθητών κάθε ηλικίας και των οικογενειών τους. Οι υπεύθυνες του προγράμματος επαίνεσαν την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας την σημασία της ενεργής συμμετοχής και σύμπραξης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση, την γλώσσα και την κοινωνική στήριξη των μειονοτήτων. Παράλληλα τόνισαν την επιτυχία των ΚΕΣΠΕΜ ως φορέων πολιτισμού και μάθησης και την ευρεία αποδοχή τους από τους μουσουλμανόπαιδες.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σημείωσε την πεποίθησή του ότι η λειτουργία του ΚΕΣΠΕΜ Αλεξανδρούπολης θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους μουσουλμάνους πολίτες του δήμου, καθώς θα συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, την ελληνομάθεια και την ένταξη τους στις νέες τεχνολογίες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης, «τα Κέντρα αυτά είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η μουσουλμανική μειονότητα ώστε να ξεφύγει από την απομόνωση και την ανασφάλεια και να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία».

.