Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Με οδηγό τη φύση στο Μυρωδάτο της Ξάνθης

«Ο κόσμος είναι λιλιπούτεια κομμάτια ύλης», έλεγε ο Δημόκριτος. Τα «άτομα» που είναι τα χωριά του ξανθιώτικου κόσμου, βρίσκονται δίπλα στα Αβδηρα, τη «γη του κάλλους και του στοχασμού»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΑΠO ΤΟ "REPORTAGE"



Ηλιόπετρα, Άβατο, Εύμοιρο, Τοξότες, Δροσερό, Μαγικό, Ανθηρό, Αιώρα, Καλότυχο, Μυρωδάτο. Την ονοματολογία των χωριών χαρακτηρίζουν οι ποιότητες που διατρέχουν τα ασυνήθιστα, ιδιωματικά τοπία. Με την Ξάνθη στο κέντρο του νομού, δύο είναι οι διακριτοί τομείς της γεωμορφολογίας: Οι ορεινές περιοχές της Ροδόπης στα βόρεια και ο κάμπος στα νότια, που καταλήγει στις μακρόσυρτες αμμουδιές του Θρακικού Πελάγους.

Τους «καμπίσιους» οικισμούς, όπως το Μυρωδάτο, χαρακτηρίζει μια, τυπικά θρακική νηφαλιότητα όπου τα τεκταινόμενα παραμένουν στη σφαίρα του προβλέψιμου, με απαράλλαχτους τους πατροπαράδοτους ρυθμούς. Στο μεταξύ, η ανακάλυψη των ασημένιων οκτάδραχμων των γειτονικών Αβδήρων σε Αίγυπτο και Μεσοποταμία υπαινίσσεται την αλλοτινή ακμή.

Η κάτοχος Γαλάζιας Σημαίας ομώνυμη παραλία λίγο νοτιότερα δίνει διέξοδο στις θερινές κολυμβητικές ανησυχίες. Τη συντροφεύουν οι άλλες αμμουδιές της ακτογραμμής, από το Εράσμιο και τα Μάγγανα έως τον Αϊ-Γιάννη και τη Μάνδρα. Οι μικρές αποστάσεις ευνοούν την εξερεύνηση. Σημαντικά κοντινά θέλγητρα είναι το δέλτα του Νέστου και η Βιστωνίδα, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ για τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας.

Την παλιά πόλη της Ξάνθης, μια από τις ομορφότερες και καλύτερα διατηρημένες της χώρας, καθορίζει ένα ιδανικό μείγμα δυτικομακεδονικής, ηπειρωτικής και κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού περιόρισε δραστικά την αυτοκίνηση στον κάμπο, μετατρέποντας τις επίπεδες, φιλήσυχες εκτάσεις σε άλλη μία εγχώρια εκδοχή ποδηλατικού παραδείσου.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/