Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Τα 4 βήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας

Στην αξιοποίησή του, ιδίως στην Θράκη, προχωρά σταδιακά η κυβέρνηση, όπως είπε σε ημερίδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης
ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ;
ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ;

Στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε αξία τα 28 δισ. ευρώ, προχωρεί σταδιακά η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ με θέμα «Εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών», έκανε γνωστές τις ακόλουθες ενέργειες:

1. Στις 14 Μαρτίου προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την περιοχή Βάθης - Γερακαριού του Κιλκίς, όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ και τα δυναμικά σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

2. Γίνεται καταγραφή και αξιολογούνται πάνω από 120 δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι με σκοπό την πλήρη αξιοποίησή τους, μέσω ομάδας εργασίας επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της εντός του 2012. Ηδη έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 50 από τους χώρους αυτούς και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκμίσθωσης δημόσιων μεταλλείων με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για χρυσό, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο, αντιμονίτη.

3. Αναμορφώθηκε η μεταλλευτική νομοθεσία. Ηδη έχει εκδοθεί ο νέος κανονισμός μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών, ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ασφαλή και ορθολογική διενέργεια των σχετικών εργασιών.

4. Προκηρύχθηκαν και ανατέθηκαν τέσσερις διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας σε Εβρο, Νέστο, Χίο και Σαμοθράκη συνολικού ύψους επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται δεύτερος γύρος διεθνών διαγωνισμών για άλλα τέσσερα πεδία υψηλών θερμοκρασιών σε Καβάλα, Σπερχειό, Ικαρία και Σουσάκι.

.