Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Τρίμηνη αύξηση της στρατιωτικής θητείας εξήγγειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο (γνωστός μας από την θητεία του στον Έβρο) Μιχάλης Κωσταράκος έθεσε ως στόχο να φτάσει στους 12 συνολικά μήνες για τους υπηρετούντες στον Στρατό Ξηράς

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
ΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΜΗΝΙΤΕΣ;
Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες και το ταυτόχρονο πάγωμα της αγοράς νέων εξοπλιστικών συστημάτων προτείνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Γνωρίζοντας όσο ελάχιστοι το πρόβλημα της υποστελέχωσης μονάδων στον Έβρο, όπου άλλωστε είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως διοικητής της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την σύμφωνη προφανώς γνώμη – απαίτηση του αρχηγού ΓΕΣ και πρώην διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού στην Θράκη Κωνσταντίνου Ζαζιά, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς ώστε να φτάσει τους δώδεκα συνολικά, όπως συμβαίνει σε Ναυτικό και Αεροπορία.

Ο στόχος αυτός τέθηκε από τον Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο με ένα βαρυσήμαντο έγγραφό του, που φέρει τον τίτλο «Κατευθυντήριες οδηγίες για την πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία εποχή προκλήσεων». Το έγγραφο απευθύνεται προς το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και το ενημερώνει για τους τεθέντες στόχους αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ προτείνει μεν 12μηνη πλέον θητεία στον Στρατό, ωστόσο δεν αναφέρεται εκτενώς στο ακανθώδες αυτό θέμα που απασχολεί τη νεολαία και χιλιάδες οικογένειες που έχουν αγόρια προς στράτευση.

Mε τη σχεδιαζόμενη κατά ένα τρίμηνο αύξηση της θητείας στον Στρατό αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η επάνδρωση των μονάδων, που τώρα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν να προσληφθούν Επαγγελματίες Οπλίτες σχεδόν δύο χρόνια, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής καταστάσεως που βρίσκεται η χώρα. Σύμφωνα με τις «οδηγίες» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, την παρούσα χρονική στιγμή δεν γίνεται κανένας λόγος για ισόχρονη αύξηση της στρατιωτικής θητείας και για τους ναύτες και σμηνίτες, δεδομένου ότι η θητεία σε Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία είναι ήδη δωδεκάμηνη, ωστόσο εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί και αυτό με την θητεία τους να πηγαίνει στους 15 μήνες.

Ασφαλώς και το θέμα της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς στις λεπτομέρειές του λίαν προσεχώς, με σχετική υπουργική απόφαση και κατόπιν της σχετικής εισήγησης της στρατιωτικής ηγεσίας. Για την ώρα παραμένει ως έχει. Πάντως, με το έγγραφό του, ο στρατηγός Κωσταράκος προέβη επίσης σε οδηγίες προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με απώτερο στρατηγικό στόχο «τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος, μέσα από την ποιοτική βελτίωση, ώστε να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε: «Το κύριο βάρος πέφτει πλέον στην συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας, Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, η αμυντική σχεδίαση θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τεχνολογικών προόδων στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών, μέσω ενός στοχευμένου σχεδιασμού προμηθειών αμυντικού υλικού σε βάθος χρόνου».


Το πλάνο και οι προτεραιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έχουν ως εξής:

* Προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. αρμάτων μάχης

* Συντήρηση των μέσων της Αεροπορίας και του Ναυτικού

* Στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες

* Βελτίωση δυνατοτήτων των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης

* Ρύθμιση των χρεών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

* Επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού

* Βελτίωση του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου

* Εκσυγχρονισμός των νόμων περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών και υπαξιωματικών

* Νέα δομή δυνάμεων - Συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Αξιολογήσεων Στρατού Ξηράς

* Βελτίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των στελεχών - Αύξηση των μεταπτυχιακών σπουδών


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις δέχτηκαν το πρωί της Πέμπτης άλλο ένα «χαστούκι» σχετικά με τους διαρκώς μειούμενους μισθούς τους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε το κονδύλι για τα οδοιπορικά των στρατιωτικών για τον Φεβρουάριο με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν τα ανάλογα παραστατικά των μετακινήσεων, όπως για παράδειγμα αποδείξεις ξενοδοχείων. Πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ λένε ότι η απόφαση αφορά σε μερικές εκατοντάδες αξιωματικών που υπηρετούν στο ΓΕΕΘΑ, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ως γνωστόν τα οδοιπορικά ήταν μία "πατέντα" που οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες είχαν «εφεύρει» για να αυξήσουν το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημα των στρατιωτικών. Αντί να τους δώσουν αυξήσεις, τους έδιναν αυτό το μικρό ποσό που είχαν ονομάσει «οδοιπορικά». Αυτή η «πατέντα» είχε εφαρμοστεί από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και σήμερα το ποσό αυτό σε μηνιαία βάση ήταν κατά μέσο όρο περίπου 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι στρατιωτικοί ελάμβαναν για κάθε ημέρα οδοιπορικά ύψους 29 ευρώ., από τρεις ημέρες το μήνα οι κατώτεροι, έως οκτώ οι ανώτατοι και πέντε μέρες οι μόνιμοι υπάλληλοι. Μετά την τελευταία αυτή δικαστική εξέλιξη, πάνε και αυτά...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/