Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ασυνείδητοι κόβουν δέντρα στο Άλσος Ευμοίρου!

Την αγανάκτηση των ανθρώπων της περιοχής και, ιδιαίτερα, των μελών του Περιβαλλοντικού Οικολογικού Συλλόγου του οικισμού, έχει προκαλέσει η συνεχής υλοτόμηση
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την αγανάκτηση των ανθρώπων του Ευμοίρου και, ιδιαίτερα, των μελών του Περιβαλλοντικού Οικολογικού Συλλόγου του οικισμού, έχει προκαλέσει η συνεχής υλοτόμηση του Άλσους Ευμοίρου.


Μια απλή βόλτα μέσα στο άλσος αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι , ίσως και με συστηματικό τρόπο, σε πολλά σημεία αφαιρούνται διαρκώς δέντρα. Οι άνθρωποι του Συλλόγου που προσπαθούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν το Άλσος εκφράζουν την απογοήτευσή τους, για τη συνεχιζόμενη πρακτική. Κατά διαστήματα έχουν εντοπίσει κάποιους που υλοτομούν, και μάλιστα, όπως αναφέρουν, επικαλούνται άδεια από το Δασαρχείο.


Δασάρχης: Καμία άδεια από το Δασαρχείο

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει καθώς ο Δασάρχης Ξάνθης Τάσος Σταμπολίδης, ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι το Δασαρχείο δεν έχει δώσει καμία άδεια και σε κανέναν και συμπληρώνει ότι το "δεν μπορούμε όμως και να αστυνομεύουμε καθημερινά το άλσος για τη λαθροϋλοτομία" Σημειώνει πάντως ότι ο χώρος δεν είναι ιδιοκτησία του Δασαρχείου αλλά του Δήμου Ξάνθης και ότι αυτό που αναμένεται είναι μια μελέτη αξιοποίησης του χώρου.

Οι κάτοικοι και τα μέλη του Συλλόγου, όπως αναφέρει και η Πρόεδρος Δήμητρα Φάκα, διαπιστώνουν εγκατάλειψη και εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο άλσος. Σύμφωνα με την Πρόεδρο ο Σύλλογος έχει ιδέες και σκέψεις για να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος, αλλά ζητούν καλύτερη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως π.χ. για την τοποθέτηση μιας προστατευτικής μπάρας, τον καλύτερο φωτισμό και άλλες ενέργειες.


Κάποιοι έχουν αναγνωριστεί

Σε ότι αφορά στα δέντρα που έχουν κοπεί, πλην ενός, είναι προφανές ότι δεν έπρεπε να κοπούν και να καταστρέφεται ένα πολύτιμο δασάκι δίπλα στην πόλη. Οι άνθρωποι του Συλλόγου αναφέρουν ότι ακόμη και αν το Δασαρχείο δώσει άδεια, η ξυλεύσιμη ύλη θα πρέπει να καταλήξει σε φτωχές οικογένειες της περιοχής και όχι σε επιτήδειους, κάποιους από τους οποίους έχουν αναγνωρίσει και εικάζεται ότι είναι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/