Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Εγκρίθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής στο Δημοτ. Συμβούλιο Ξάνθης ενώ... ήδη υπήρχε μέριμνα!!!

«Πλειοδοσία» παρατάξεων για την κοινωνική αλληλεγγύη…
Τι δηλώνουν Μιχ. Στυλιανίδης και Η. Βασιλούδης
               ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε μία προσπάθεια «πλειοδοσίας» με επίκεντρο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και επίδειξης αλληλεγγύης προς τους πολίτες που έχουν ήδη αρχίσει να ταλαιπωρούνται σοβαρά από τις παρενέργειες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης φαίνεται να έχουν επιδοθεί οι παρατάξεις στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

Η τάση αυτή έγινε φανερή στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα κατά την συζήτηση του θέματος που αφορούσε την δημιουργία επιτροπής κοινωνικής αλληλεγγύης από τον δήμο με σκοπό τον συντονισμό δράσεων που θα καταφέρουν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τους πολίτες. Ήδη όμως από την συζήτηση για την δημιουργία της επιτροπής έγινε φανερή η προσπάθεια συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να μπορέσουν να διαχειριστούν προς όφελός τους την κακή κατάσταση στην οποία περιέρχονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας εξαιτίας των μειώσεων, των περικοπών, των αλλεπάλληλων «φοροεπιδρομών» και των συνεχών «χαρατσιών» που τους επιβάλλει μία ουσιαστικά χρεοκοπημένη κεντρική διοίκηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι βρέθηκαν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρατήρησαν από την μία την μείζονα αντιπολίτευση, κυρίως δια μέσω του δημοτικού συμβούλου, κ. Ηλία Βασιλούδη αλλά και των κυρίων Δημήτρη Βορίδη και Σπύρου Μαζαράκη, να πιέζει για την δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής ώστε να μην μονοπωλήσει ο δήμος, μέσω των φορέων και των υπηρεσιών που διαθέτει, την παροχή βοήθειας στους δημότες που την έχουν ανάγκη και από την άλλη τον δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη να παραθέτει σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών αλλά και προθέσεων ισχυριζόμενος ότι ο δήμος έχει ήδη σε εφαρμογή πλειάδα δράσεων και πρωτοβουλιών που ουσιαστικά να κάνουν την δημιουργία της επιτροπής ανώφελη, πέρα από το να έχει ένα γενικό συντονιστικό ρόλο ή να λειτουργεί ως μία δεξαμενή παραγωγής νέων ιδεών και δράσεων.

Η «Θ» ζήτησε από την πλευρά της δημοτικής αρχής τους λόγους για τους οποίους τελικά συναίνεσε στην δημιουργία της επιτροπής αυτής, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της φροντίζει για τα πάντα, από κοινωνικές «γκαρνταρόμπες», φαρμακεία και ιατρεία μέχρι την διανομή τόνων από είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα κλπ, ενώ από την άλλη ζήτησε από την μείζονα αντιπολίτευση, έμπνευση της οποίας ήταν η δημιουργία της επιτροπής, τον ουσιαστικό λόγο ύπαρξής της, μετά και την δημσιοποίηση από τον δήμαρχο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης…


ΜΙΧ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ»

Μετά από ένα εντυπωσιακό απολογισμό δράσεων και πρωτοβουλιών του δήμου που δημοσιοποίησε ο κ. Στυλιανίδης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι εύλογο ν’ απορεί κανείς τι μένει πλέον να κάνει η συγκεκριμένη επιτροπή κοινωνικής αλληλεγγύης… Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεταξύ των όσων είπε ο δήμαρχος Ξάνθης ήταν η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου στην Σταυρούπολη, με διανομή τόνων από είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, γαλακτοκομικά κλπ), η λειτουργία της «κοινωνικής γκαρνταρόμπας», με την συγκέντρωση ρουχισμού και την διανομή του στους έχοντες ανάγκη, την φροντίδα αστέγων, όποτε παρουσιάστηκε ανάγκη, την διανομή εκατοντάδων δεμάτων σε απόρους, αλλά από την άλλη και τις σκέψεις για την δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου, σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης, ξαφνιάζοντας ακόμη και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης που εισηγήθηκαν την δημιουργία της επιτροπής και φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν γνώριζα τίποτε για όλα αυτά…! Η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να ξαφνιάσει ακόμη και εμάς αφού σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Θ» είχε θεωρήσει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου…

Εξηγώντας λοιπόν την στάση που κράτησε τελικά, παρ’ όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες, να δημιουργηθεί η επιτροπή αλληλεγγύης, ο ίδιος δήλωσε στην «Θ» πως «η αντιπολίτευση κατέθεσε μία πρόταση για την δημιουργία αυτής της επιτροπής. Από την πλευρά μας την είδαμε θετικά γιατί θα μπορέσει να κάνει προτάσεις που μακάρι να είναι εποικοδομητικές και ρεαλιστικές ώστε κάποιες από αυτές ή και όλες αν γίνεται να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν. Άλλωστε δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε την πρόταση αυτή για να μην κατηγορηθούμε μετά…». Όσον αφορά τις παραπάνω δράσεις και ιδιαίτερα αυτή του κοινωνικού παντοπωλείου υποστήριξε ότι «αυτό συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του και μάλιστα το επεκτείνουμε. Αυτό που μας προβληματίζει πάντως στο να το επεκτείνουμε την δράση του και μέσα στην Ξάνθη είναι η πιθανότητα να γίνει κακή χρήση του…».


Η. ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ: «ΝΑ “ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ” ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Από την πλευρά του ο εμπνευστής της δημιουργίας της επιτροπής αλληλεγγύης και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Βασιλούδης, τόνισε στις δηλώσεις του για το θέμα ότι «προσωπικά κάνοντας μία διερεύνηση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, για την δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου, ερχόμενος σε επαφή με φορείς, ακόμη και πέρα από τον δήμο, όπως είναι το Ε.Β.Ε.Ξ. και η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, παρατήρησα ότι γύρω από το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης παίζεται ένα παιχνίδι πλειοδοσίας σε εντυπώσεις. Σε αυτό το παιχνίδι το Επιμελητήριο έσπευσε να διαδώσει την δημιουργία και από εκείνο κοινωνικού ιατρείου, που ήταν μία ιδέα που προήλθε από μας, αλλά και ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο προσπάθησε να κερδίσει εντυπώσεις με όλα αυτά που είπε, είτε «απραφουσκώνοντας» δράσεις που γίνονται, π.χ. μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είτε ανακαλύπτοντας δράσεις, όπως του κοινωνικού παντοπωλείου Σταυρούπολης, το οποίο δεν λειτουργεί καν! Η δική μας πρόταση όμως στηρίζεται σε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση. από την πλευρά μας προτείναμε τη δημιουργία αυτής της επιτροπής για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την συνενοχή των πολιτικών για τα λάθη που έχουν κάνει, συντεταγμένη και από κοινού δράση καταπολέμησης των προβλημάτων της κοινωνίας λόγω της κρίσης, προτάσσοντας ως βάση αυτής την αλληλεγγύη. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινα ν’ αποκαταστήσουμε την δημόσια εικόνα μας όλοι οι αυτοδιοικητικοί δίνοντας βοήθεια εκεί που χρειάζεται. Προσωπικά μου είναι ιδιαίτερα απογοητευτικός ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα ο δήμαρχος Ξάνθης, αφού αυτή η πλειοδοσία αποδυναμώνει την ουσία μίας πρότασης που θα ήθελα να υλοποιηθεί και να βοηθήσει ουσιαστικά τους πολίτες. Γι’ αυτό το λόγο όμως και θα επιμείνω, συμμετέχοντας στην επιτροπή ενεργά και προσπαθώντας να πείσω και τα υπόλοιπα μέλη να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτή την προσπάθεια».


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όσον αφορά τις προτάσεις που ο ίδιος ετοιμάζεται να καταθέσει στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της επιτροπής (σ.σ. πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στα γραφεία της ΔΕΥΑΞ), θα είναι:

- η παρακράτηση του 10% κάθε αντιμισθίας αιρετού, υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί,

- την απόδοση στο ίδιο ταμείο όλων των προστίμων από παράνομη αφισοκόλληση αλλά και των εσόδων από διαφημιστικές πινακίδες κλπ του δήμου,

- την φορολόγηση με συντελεστή 0,3% επί του εμβαδού του χώρου που κατέχει στον δήμο κάθε πολυκατάστημα, τράπεζα, εταιρεία κλπ, με συνολικό τζίρο (όχι μόνο στην Ξάνθη) μεγαλύτερο των 20.000.000 ευρώ, με τα έσοδα να αποδίδονται στο ίδιο ταμείο,

- την δημιουργία και καθημερινή λειτουργία κοινωνικού ιατρείου και φαμακείου,

- τον συντονισμό με πρωτοβουλία του δήμου, όλων των φορέων που λειτουργούν στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, και

- την ενίσχυση των φορέων που έχουν αναλάβει επιτυχημένες πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως π.χ. η «Τράπεζα της Αγάπης» της Μητρόπολης Ξάνθης.

Όπως τόνισε, τέλος, ο κ. Βασιλούδης «στόχος μας είναι να μπορέσουν να δουν οι δημότες, επιτέλους, έναν δήμο που να βγαίνει δυναμικά μπροστά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το δικό τους συμφέρον και όφελος».

 
Πηγή:  http://www.e-thrakinews.gr/