Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Τρόφιμα μοίρασε η Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Συνολικά 350 κιβώτια σε
απόρες οικογένειες του
Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας
και του Σουφλίου

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ενόψει των εορτών του Πάσχα 350 κιβώτια με τρόφιμα μοίρασε σήμερα το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός σε άπορες οικογένειες της Ιεράς Μητροπόλεως μας προκειμένου, όπως τόνισε, "κανένας να μην στερηθεί από το πασχαλινό τραπέζι τα αγαθά του Θεού". Κέντρo διανομής για τις ενορίες των Δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου ήταν ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου, και για τις ενορίες του Δήμου Ορεστιάδας ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Aγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος.

Σε σχετική παραινετική εγκύκλιο του, που διαβάστηκε στους ναούς την Κυριακή των Βαΐων, σχετικά με το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως γράφει τα εξής:

"...Η Εκκλησία βλέπει στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου το τιμιώτατο πλάσμα του Θεού, για τη σωτηρία του οποίου ο Χριστός προσέφερε το αίμα Του. Διαφυλάττουσα στο πνευματικό Της Αρτοφόριο, σαν πολύτιμο θησαυρό, την εντολή του Χριστού για έμπρακτη αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο, δραστηριοποιείται με ποιμαντική ευθύνη σε έργα ευποιίας, που θεραπεύουν και τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου, όχι σαν αφορμές επίδειξης, αλλά ως ευκαιρίες έκφρασης της αγάπης Της προς την εικόνα του Θεού.

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας γίνεται μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης ανθρωπολογίας. Δεν πρόκειται για προσφορά μόνον υλικών αγαθών προς συντήρηση του σώματος, αλλά για ποιμαντική διακονία προς τον όλο άνθρωπο.

Η Εκκλησία αποδοκιμάζουσα τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, που οδήγησαν στη σημερινή πολύπλευρη κρίση, για την οποία είμεθα όλοι συνυπεύθυνοι, δεν θα σταματήσει να προσεύχεται, να λειτουργεί και να βοηθεί πνευματικά και υλικά τον άνθρωπο, και να επιδιώκει τη συνεργασία με την Πολιτεία στην ανακούφιση των προβλημάτων του.

Η Εκκλησία, διδάσκουσα μετά του ιερού Χρυσοστόμου ότι «το χρήμα είναι που δεν αφήνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι, αλλά τους κάνει να συμπεριφέρονται ως θηρία και δαίμονες», καλεί όλους σε αυτοκριτική και μετάνοια, σε απάρνηση της «θρησκείας της φιλαργυρίας» και επιστροφή στην ευαγγελική ζωή και την αγάπη προς τον πλησίον.

Πιστεύει, τέλος, και διακηρύσσει ότι το θάρρος και η αισιοδοξία, η ελπίδα και η πίστη, ο ψυχικός και πνευματικός πλούτος, είναι τα βασικά μας εφόδια για την υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων.

Είναι φανερό ότι με την πρόοδο του χρόνου όλο και δυσκολεύει το έργο της Εκκλησίας. Οι ανάγκες των ανθρώπων μας αυξάνουν, οι προσδοκίες των πιστών αλλά και της κοινωνίας μεταβάλλονται και εντείνονται, η πίστη αλλοιώνεται, οι δεσμοί με την ευλογημένη μας παράδοση χαλαρώνουν, καινοφανείς αντιλήψεις επηρεάζουν όλους μας και η ζωή μας πλέον κρίνεται αυστηρά και απαιτητικά. Η ανάγκη να ζούμε εν αληθεία και να εμπνέουμε είναι επιτακτική.

Η Ιερά Μητρόπολη μας ἀκροάται την κραυγή της εποχής, δέχεται συνεχώς μηνύματα ανάγκης για αυθεντική εκκλησιαστική μαρτυρία και στοιχούσα με αίσθηση ευθύνης στις επιταγές της ιστορίας και της αποστολής της, προσπαθεί με φόβο Θεού να ανταποκριθή στα αυτονόητα αιτήματα. Σ’ αυτό το τεράστιο έργο που αναπτύσσεται στην περιοχή της δικαιοδοσίας μας με συσσίτια, με δέματα αγάπης, με υποτροφίες, με συμπαράσταση προς τους πλημμυροπαθείς και πυροπαθείς και με άπειρες άλλες δράσεις φιλανθρωπίας και ευποιΐας, έχουμε εσάς όλους συμπαραστάτες".

.