Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η ώρα της αποκάλυψης: Αυτά είναι τα στοιχεία των μυστικών γκάλοπ σε Θράκη και Επικράτεια

Όλα δείχνουν ότι θα εκπροσωπούν τέσσερα διαφορετικά κόμματα οι δέκα συνολικά βουλευτές που θα εκλεγούν στην Θράκη, μεγάλο όμως ακόμα το ποσοστό των αναποφάσιστων
         ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ




Ακόμα και σήμερα, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, διεξάγονται δημοσκοπήσεις για λογαριασμών των κομμάτων αλλά και των καναλιών, που προσπαθούν να αντιληφθούν τι πρόκειται να ζήσουμε το βράδυ της Κυριακής.

Λοιπόν, το χαρακτηριστικό στοιχείο όλων σχεδόν των μυστικών δημοσκοπήσεων των τελευταίων ωρών σε πανελλαδικό επίπεδο είναι

1ον) η πρωτιά της ΝΔ με διαφορά που κατά μέσο όρο ξεπερνά τις επτά μονάδες

2ον) η δεδομένη αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα

3ον) η καθιέρωση του ΣΥΡΙΖΑ ως τρίτου κόμματος, πάνω από το ΚΚΕ και κάτω από το ΠΑΣΟΚ

4ον) η είσοδος στην Βουλή τουλάχιστον επτά κομμάτων με τάσεις αυτά να είναι περισσότερα

και 5ον) η ύπαρξη πάρα πολλών αναποφάσιστων ακόμα και αυτή τη στιγμή, δυο μέρες πριν τις κάλπες, οι οποίοι αγγίζουν το 15% και θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναποφάσιστοι είναι κυρίως ψηφοφόροι κατά βάση του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της ΝΔ, δηλαδή των δύο μεγάλων κομμάτων, για αυτό και εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισοί θα ξαναψηφίσουν υπέρ των μεγάλων ανεβάζοντας τα πεσμένα ποσοστά τους.

Η ΝΔ δίνει μάχη για να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 30% (και πιθανότατα θα τα καταφέρει). Το ΠΑΣΟΚ ακόμα καταγράφεται κάτω από το 20%, ωστόσο όλοι οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι θα πάει πάνω από αυτό το ψυχολογικό όριο. Πρακτικά, αν και τα δυο κόμματα μαζί αυτήν την στιγμή μετά βίας ξεπερνούν το 40%, εκτιμάται ότι με τους αναποφάσιστους και τις διαρροές που θα έχουν υπέρ τους στο τέλος λόγω της πόλωσης, θα ξεπεράσουν το 50% που είναι απαραίτητη ψυχολογική κυρίως προϋπόθεση για να νομιμοποιηθούν σε μια συγκυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι με διψήφιο νούμερο ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα και θα ξεπεράσει το ΚΚΕ. Δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα για να εισέλθουν ακόμα στην Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου και η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο όσο περνούν οι ώρες και αυξάνεται η πόλωση, η ΔΗΜΑΡ χάνει ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και τους... Οικολόγους, ενώ ο Καμμένος προς τη ΝΔ και την Χρυσή Αυγή.

Οριακά εντός Βουλής φαίνονται οι Οικολόγοι, που θα δώσουν μάχη για το 3% όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που δείχνει αυτήν την στιγμή να βρίσκεται εκτός Βουλής, αλλά οι άνθρωποί του εκτιμούν ότι έχει τον μηχανισμό να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι από τα τρία αυτά κόμματα, το ένα θα καταφέρει τελικά να μπει στην Βουλή.

Ετσι θα έχουμε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΗΜΑΡ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και πιθανότατα έναν ή περισσότερους εκ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ. Δεν μπαίνουν σίγουρα  στην Βουλή η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη,  η Δράση του Στέφανου Μάνου και τα άλλα μικρότερα κόμματα. Δείτε αναλυτικά ποσοστά σύμφωνα με μια από τις μετρήσεις, όπως τα μετέφεραν χθες ορισμένα blogs, κάνοντας κλικ ΕΔΩ


ΕΙΔΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Ολοκληρώθηκε χθες μια έρευνα που έγινε ειδικά για τον Έβρο, όπως σας ενημερώσαμε από χθες. Μάλλον την παρήγγειλε η ΝΔ ενόψει και της ανόδου Σαμαρά, αλλά μάλλον τσόνταρε και το ΠΑΣΟΚ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου ένας στους πέντε ψηφοφόρους δηλώνει δυο μέρες πριν τις εκλογές αναποφάσιστος ή όχι σίγουρος για την τελική επιλογή του. Πρώτη με διαφορά είναι η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και τρίτος δείχνει να έρχεται ο Καμμένος, με διψήφιο ποσοστό.

Όπως μάθαμε, η ΝΔ βρίσκεται στο 22% και το ΠΑΣΟΚ στο 17% χωρίς αναγωγή. Με αναγωγή τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν στο 27 με 28% για τη ΝΔ και μόλις στο 21% για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει πλέον άμεσα να ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΙ ΕΔΡΑ στο νομό Έβρου, με βάση και την γνωστή ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου:  Αποκλειστικό: επιμένει και μετά τα τελευταία γκάλοπ ο Νικολακόπουλος: το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει έδρα στον Έβρο!

Για την Ροδόπη και την Ξάνθη δεν έχουν γίνει ειδικότερες μετρήσεις. Εκτιμάται ότι στην Ξάνθη θα βγει πρώτη η ΝΔ αλλά στην Ροδόπη θα διατηρήσει τα πρωτεία του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του Χατζηοσμάν. Το ενδιαφέρον είναι ποιος θα είναι τρίτο κόμμα, γιατί μάλλον θα λάβει έδρα και στους δύο νομούς. Σοβαρές πιθανότητες έχει η ΔΗΣΥ εφόσον μπει Βουλή, αλλιώς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα κονταροχτυπηθούν, κυρίως στον χώρο της μειονότητας. Για το θέμα αυτό, θυμηθείτε τι γράφαμε εδώ:   Σήμερα περιμένουν να δοθεί η γραμμή του Προξενείου, αύριο στα τζαμιά οι λίστες

.