Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Χίλια μπράβο! Από εικαστικές παρεμβάσεις ως λειτουργικές κατασκευές από τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Ξάνθης

Διακοσμητικοί τοίχοι που μετατρέπονται σε πρακτικό καθιστικό είναι μια από τις εφευρέσεις, που παρουσιάστηκαν παρουσία του αρμόδιου αντιδήμαρχου Χρήστου Μούρκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ


Ένας τοίχος διακοσμητικός που μετατρέπεται σε πρακτικό καθιστικό πόλης, ένας τοίχος που προσφέρεται για αφισοκόλληση και στη συνέχεια δημιουργεί εικαστικές συνθέσεις με κολάζ από τις παλιές αφίσες.

Είναι οι δύο πρώτες πολυλειτουργικές κατασκευές,ίσως και εφευρέσεις, φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης που προορίζονται για την πόλη της Ξάνθης. Οι κατασκευές παρουσιάστηκαν στην πλατεία της Ξάνθης, παρουσία του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Χρήστου Μούρκα.

Οι άνθρωποι της Αρχιτεκτονικής και, κυρίως, οι φοιτητές δημιούργησαν έξυπνες και λειτουργικές κατασκευές που συνδυάζουν ομορφιά, χρηστικότητα και πρωτοτυπία. Είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνεργασία της Αρχιτεκτονικής με την τοπική κοινωνία και, ιδιαίτερα με το Δήμο της πόλης που τη φιλοξενεί, επεσήμαναν οι άνθρωποι του Δήμου και της Αρχιτεκτονικής.

«Διάθεση του Δήμου Ξάνθης είναι να υπάρχει συνεργασία με το Δημοκρίτειο. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από ένα αίτημα της Αρχιτεκτονικής προκειμένου να επιδειχθεί όλη αυτή η δουλειά και έχουν τη συνδρομή του Δήμου και των Τεχνικών Υπηρεσιών για να υλοποιηθούν. Είμαστε χαρουμενοι γιατί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αυτά τα μοντέλα και θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα.» είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι ήταν ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση όλο και περισσότερο της δημιουργίας των φοιτητών.


Παιχνίδι μεταβλητότητας των κατασκευών

Όπως ανέφερε ο διδάσκων στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Γ. Σακαντάμης πρόκειται για έργα της Οικοδομής 4ου έτους δύο εγκαταστάσεις στον αστικό ιστό που έχουν ως θέμα τον τοίχο και πραγματεύονται τη μεταβλητότητα. Στην πρώτη περίπτωση ένας τοίχος γίνεται αστικό καθιστικό ενώ στη δεύτερη περίπτωση προσφέρει ένα παιχνίδι με το κολλάζ, μετακινώντας τα κομμάτια των αφισών ή αφαιρώντας όσα κομμάτια χρειάζονται.

Οι εγκαταστάσεις θα μείνουν σε χρήση στην πόλη για να αναδειχθεί η χρηστικότητα και η αντοχή τους στο χρόνο. Όλοι τους επεσήμαναν ότι είναι πολύτιμη για την πόλη η παρουσία της Αρχιτεκτονικής και πολύ αισιόδοξη η ένταση της παρουσίας της μέσα στην πόλη. Τέλος, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των ίδιων των φοιτητών.

Δείτε στο video πως μετασχηματίζονται: