Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Οι Βούλγαροι ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο δίπλα στο Ορμένιο

Επίσης, ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας αποκάλυψε ότι στο μπλοκ 1-18 Thrakya θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και κοιτάσματα φυσικού αερίου

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ 
Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥΣ;



Για πρώτη φορά ξεκινούν μελέτες για τον εντοπισμό αποθεμάτων πετρελαίου και συμβατικού φυσικού αερίου στη Νότια Βουλγαρία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και τουρισμού Ντελιάν Ντόμπρεφ.

Πρώτα θα ερευνηθεί το μπλοκ 1-18 Trakya, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Σβίλενγκραντ, Ματζάροβο, Χάρμανλι και Λιουμπίμετς. Η έκταση αποτελεί μέρος του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκεται στο έδαφος τριών κρατών – της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μόνο από την τουρκική πλευρά της περιοχής έχουν εντοπισθεί 24 κοιτάσματα φυσικού αερίου και 3 κοιτάσματα πετρελαίου.

"Υπάρχουν τέτοιες έρευνες που έχουν γίνει στο έδαφος της Τουρκίας, κοντά στο μπλοκ όπου θα ξεκινήσουμε και εμείς τις έρευνες, και ελπίζουμε ότι η γεωλογική δομή από τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων θα είναι παρόμοια και θα ανακαλύψουμε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ποσότητες", δήλωσε ο υπουργός Ντόμπρεφ.

Οι έρευνες θα διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια και θα κοστίσουν στην παραχωρησιούχο εταιρεία πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ. Το βάθος στο οποίο αναμένεται να εντοπισθούν τα κοιτάσματα είναι μέχρι 1500 μέτρα. Η έρευνα θα πραγματοποιείται με ειδικά φορτηγά, τα οποία με τη μέθοδο των δονήσεων θα προσδιορίζουν με ακρίβεια το είδος των βράχων που βρίσκονται στο βάθος, χωρίς να χρειάζεται να γίνονται γεωτρήσεις.

"Πρόκειται σε γενικές γραμμές για έρευνες δονήσεων οι οποίες με κανέναν τρόπο δε θα βλάπτουν το έδαφος, ούτε θα δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Εάν προκύψει κάποια καταστροφή, η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει δώσει εγγυήσεις ότι θα αποζημιώσει τους κατοίκους", υποσχέθηκε ο δήμαρχος του Σβίλενγκραντ Γκεόργκι Μανόλοφ.

Εάν οι έρευνες ολοκληρωθούν με επιτυχία, η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή μπορεί να ξεκινήσει το λιγότερο μετά από 4 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία καταναλώνει κατά μέσον όρο περίπου 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τα οποία μόλις το 10% από δικές της πηγές.

.