Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Πρώτη η Θράκη στην ανεργία


Σοκαριστικά τα στοιχεία για την ανεργία στην Θράκη. Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία...




Είναι λογικό επόμενο να έχουμε αυτή την θλιβερή πρωτιά όταν κόβονται επενδυτικά προγράμματα για την Ανατ. Μακεδονία – Θράκη και εγκρίνονται για την Αττική – Ανάπτυξη με «Τραίνα του Πολιτισμού» δεν μπορεί να γίνει

Στο 12% εκτοξεύθηκε τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας, έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί.

Τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,9%.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2009, οι άνεργοι αυξήθηκαν (+43,2%) κατά 181.784 άτομα, σε 602.185. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι το υψηλότερο που έχει ανακοινωθεί από τότε που άρχισαν να ανακοινώνονται στοιχεία σε μηνιαία βάση, το 2004.

Έναντι του Απριλίου, αυξήθηκαν κατά 5.206 άτομα (+0,9%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανά περιφέρεια έχουν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (15,9%), η Δυτική Μακεδονία (13,3%), η Κεντρική Μακεδονία (13,1%) και η Στερεά Ελλάδα (13%). Στην Αττική, ήταν 11,9%.

Τα χαμηλότερα ήταν σε Νότιο Αιγαίο (8,1%) και Ιόνια Νησιά (8,6%).

Εκτίναξη της ανεργίας το φθινόπωρο προβλέπουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του ινστιτούτου της ΓΕΣΕΕ,με τον απόλυτο αριθμό των ανέργων να υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο ένα εκατομμύριο και το ποσοστό ανεργίας ότι θα αγγίξει το 20%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου νομού Έβρου κ. Απόστολο Γκικούδη, η ανεργία στο νομό αναμένετε να αγγίξει το 18% την οποία συγκρίνει με την εποχή του 1960.

Επίσης αναφέρει ότι αν συνυπολογιστούν οι άνεργοι με τους απασχολούμενους άνεργους σε τετράωρα και εξάωρα τότε το ποσοστό για το νομό Έβρου εκτινάσσεται στο 25%.

Φαύλος είναι ο κύκλος που έχει δημιουργηθεί, καθώς η πτώση του τζίρου στην αγορά πηγάζει από το εισόδημα των εργαζομένων που έχει πέσει στο 20%.

Ο κ. Γκικούδης προβλέπει πως η αποβιομαχάνιση του νομού και τα σταθεροποιητικά μέτρα που έχει θέση σε εφαρμογή η κυβέρνηση, θα αυξήσουν πανελλαδικά τα ποσοστά ανεργίας πάνω από το 14% ενώ μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για το νομό Έβρου.

Με βάση στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία που επεξεργάσθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ Γιώργος Κρητικίδης, το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392 άτομα, από τα οποία τα 4.425.625 είναι απασχολούμενοι άνεργοι, και οι 568.767 είναι άνεργοι ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 11,7% έναντι του 9,3 % σε σχέση με το 2009.

Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού.

Ωστόσο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο Απόστολος Γκικούδης αναφέρει πως η ανεργία και η ανέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε έκρυθμες καταστάσεις.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και αποτυπώνουν την κατρακύλα της οικονομίας του τόπου μας που προήλθε από την πλήρη αποβιομηχάνιση ιδιαίτερα στο Νομό Έβρου.

Οι ευθύνες των αιρετών Αρχόντων που μας κυβερνούν, είναι τεράστιες και δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Στον Έβρο η ανεργία εγγίζει το 25%.

Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης με τα… «Τραίνα του Πολιτισμού», για τα οποία έχουν κατασπαταληθεί περίπου 350.000 Ευρώ για φέτος.

Ούτε βέβαια μπορούμε να προσδοκούμε αλλαγή του κλίματος όταν όπως έχει γράψει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, επτά στις δέκα επενδυτικές προτάσεις εγκρίθηκαν για την Αττική, όταν για την Θράκη εγκρίθηκαν μόνο δύο στις δέκα.

Συνειδητά και βάσει σχεδίου γίνονται άραγε όλα αυτά;

πηγή: http://www.thrakinet.tv/