Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αντισυνταγματική η δίμηνη προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε συμβασιούχους

Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση συμβασιούχου αρχιτέκτονα-μηχανικού του 2001 που είχε αρχικά εκδικαστεί στο Εφετείο Θράκης

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ;


Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β' Τμήμα του Αρείου Πάγου η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε στους συμβασιούχους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ, ώστε να υποβάλουν αίτηση κατάταξης σε οργανική θέση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ο σχετικός νόμος προέβλεψε ότι το «προσωπικό το οποίο υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή υπηρέτησε μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.8.1999 μέχρι 31.3.2000, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης ή με σύμβαση μίσθωσης έργου, κατατάσσεται σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του φορέα τελευταίας απασχόλησης».

Ο νόμος αυτός του 2000 έδινε προθεσμία δύο μηνών για να καταθέσουν οι συμβασιούχοι τη σχετική αίτηση «τακτοποίησης» για τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Στη συνέχεια, μετά την έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου Συντάγματος (18.4.2001) ψηφίστηκε δεύτερος νόμος με τον οποίο παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως τακτοποίησης.

Η παράταση αυτή της δίμηνης προθεσμίας που προβλέπει ο δεύτερος νόμος κρίθηκε από το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (απόφαση 644/2010) αντίθετη στο άρθρο 118 του Συντάγματος, καθώς το άρθρο αυτό μετά το 2001 (αναθεώρηση Συντάγματος) δεν παρέχει την «ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να επεμβαίνει εκ νέου για τη θέσπιση κανόνων τακτοποίησης της υπηρεσίας κατάστασης» των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έτσι, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ζήτημα της συνταγματικότητας της επίμαχης παράτασης μονιμοποίησης του 2001.

Στην ίδια κρίση περί αντισυνταγματικότητας της εν λόγω παράτασης τακτοποίησης των συμβασιούχων, έχει οδηγηθεί και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν κλήθηκε να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά το χρόνο της δίμηνης παράτασης που προέβλεπε ο σχετικός νόμος.

Και το Εφετείο Θράκης, όμως, έχει συνταχθεί με τις θέσεις του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση συμβασιούχου αρχιτέκτονα - μηχανικού του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

.