Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ποιες εταιρείες της Θράκης επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο;

Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η "Χαρτοποιία Θράκης", η "Alumil" του Γ. Μυλωνά και η "Μηχανική" του Πρ. Εμφιετζόγλου, έχουν επενδύσει στην αραβική χώρα

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν ανησυχία στις διοικήσεις πολλών ελληνικών εταιρειών, ενώ βραχυπρόθεσμα επηρεάζουν και το διμερές εμπόριο.

Το συνολικό ύψος των επενδυμένων ελληνικών κεφαλαίων στην Αίγυπτο ανέρχεται περίπου σε 800 εκατ. ευρώ με τις ελληνικές επενδύσεις να εντοπίζονται στους τομείς των βιομηχανιών χάρτου, τσιμέντου, πετρελαίου, κατασκευών, τροφίμων, χρωμάτων και δομικών υλικών, συστημάτων άρδευσης και αλουμινίου, τραπεζών, θαλασσίων και αεροπορικών μεταφορών, υπηρεσιών εκπαιδεύσεως και τυχερών παιγνίων.

Εκ των σημαντικότερων ελληνικών επενδύσεων είναι οι ακόλουθες: ΤΙΤΑΝ (τσιμέντα), Χαρτοποιία Θράκης (χαρτοβιομηχανία), Όμιλος Βαρδινογιάννη (εξόρυξη πετρελαίου), Alumil (αλουμίνιο), Kothali (δομικά υλικά), Ελληνικά Πετρέλαια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ΙSOMAT (δομικά υλικά), Αρχιρόδον (τεχνικά έργα λιμένων), Μηχανική (κατασκευές), Edita/Chipita (τρόφιμα), Eurodrip (συστήματα υδρεύσεως και αρδεύσεως), Er-Lac (χρώματα), Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Informer (πληροφορική), Mellon Technologies (πληροφορική), Intralot-ΙNTRACOM (τυχερά παίγνια), Blue Point (παραγωγή μαγιό), BSB και Raxevski (franchise γυναικείων ενδυμάτων), Όμιλοι Χανδρή και Ευγενίδη (θαλάσσιες μεταφορές), Ολυμπιακές Αερογραμμές και Aegean Airlines (αεροπορικές μεταφορές), ΑΧΟΝ (εκπαίδευση), κ.α..

Η Αίγυπτος κατατάσσεται 24η μεταξύ των σημαντικότερων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων για το 2010, με μερίδιο 1% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Η δε Ελλάδα κατατάσσεται 33η μεταξύ των χωρών-προμηθευτών, με μερίδιο 0,59%, επί του συνόλου των αιγυπτιακών εισαγωγών.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την γειτονική χώρα διαμορφώθηκαν σε 138 εκατ. ευρώ. Παραδοσιακά, βασικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Αίγυπτο είναι βαμβάκι, καπνά και σε προϊόντα πετρελαίου. Η χώρα μας εισάγει ως επί το πλείστον προϊόντα πετρελαίου, λιπάσματα και σίδηρο-χάλυβα.
 
 
Πηγή:  http://www.in.gr/