Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εχασε τη μάχη με τους bloggers ο Κομοτηναίος στρατηγός

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον δύο διαχειριστών ιστολογίων αλλά δεν τα κέρδισε ο Θρακιώτης Αρχηγός ΓΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εχασε (όπως είχαμε προβλέπει) την πρώτη μάχη με τους bloggers (συγγραφείς – ιστολόγους του διαδικτύου) ο συμπολίτης μας Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος αφού τα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε εναντίον 2 ιδιοκτητών – συγγραφέων blogs και εκδικάστηκαν στις 4 Ιανουαρίου τελικά τα κέρδισαν οι ιστολόγοι.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 όταν στο διαδίκτυο και σε blogs του εθνοκεντρικού χώρου είδαν το φως της δημοσιότητας κείμενα εναντίον του Φραγκούλη Φράγκου και της κόρης του Ευτυχίας. Η κόρη του Στρατηγού είχε ξεσηκώσει ακραίες αντιδράσεις στον αντίστοιχο πολιτικοκοινωνικό χώρο έπειτα από εκπομπή της στην κρατική τηλεόραση σχετικά με τη ζωή των Ασιατών και Αφρικανών μεταναστών στη χώρα μας, την εξέλιξη της δεύτερης γενιάς μεταναστών κ.ο.κ.

Ορισμένοι ιστολόγοι ισχυρίστηκαν πως κατά τη γνώμη τους η Ευτυχία Φράγκου (η οποία έχει μεγαλώσει και σπουδάσει στις Η.Π.Α. λαμβάνοντας διεθνή Παιδεία και εργάστηκε περιστασιακά ως διαφημίστρια και φωτομοντέλο) δρούσε σε “διατεταγμένη υπηρεσία” κάνοντας προπαγάνδα υπέρ των λαθρομεταναστών. Η “μπάλα” πήρε και την εταιρεία παραγωγής της εκπομπής που η Ευτυχία Φράγκου παρουσιάζει (με τίτλο “Εικόνα σου είμαι”) αφού δημοσιοποιήθηκαν τα κόστη παραγωγής των εκπομπών αυτών που φτάνουν τα 300.000 ευρώ περίπου ετησίως, κάνοντας λόγο και για ευνοϊκή μεταχείριση της κόρης του Στρατηγού από την κυβέρνηση και το κρατικό κανάλι.

Το θέμα γιγαντώθηκε σε πολλά blogs μέσα στον Δεκέμβριο ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και διάφοροι ακραίοι οι οποίοι με τους υβριστικούς και χυδαίους σχολιασμούς επιδείνωσαν την κατάσταση. Επειτα από αυτή την κατακραυγή που εμφανώς σόκαρε τον Κομοτηναίο Στρατηγό, ο ίδιος κινητοποίησε τους πάντες και τα πάντα. Είναι άλλωστε γνωστό η αδυναμία που έχουν οι πατεράδες προς τις κόρες τους. Ομως ο Στρατηγός το μόνο που θα μπορούσε να κάνει στην παρούσα φάση, ήταν κάποιες μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση προς αγνώστους και …να αναμένει στο ακουστικό του, όπως κάθε πολίτης.


Ο …ΑΠΟΜΗΧΑΝΗΣ “ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ”

Εντελώς ξαφνικά όμως η υπόθεση άλλαξε δρόμο αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες του Στρατηγού, άγνωστο σε αυτόν άτομο του τηλεφώνησε και αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ο υπεύθυνος για τα υβριστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα του ζήτησε χρήματα για να τα διαγράψει από το διαδίκτυο. Τότε ήταν που η υπόθεση (σύμφωνα πάντα με αυτή την καταγγελία) ξέφευγε από την “απλή” εξύβριση και συκοφαντία (παρόλο που σεβόμαστε την ελευθερία στο διαδίκτυο καμία εξύβριση και συκοφαντία δεν μπορεί να είναι απλό ζήτημα) και πλέον γινόταν εκβιασμός που είναι πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο Φράγκος φυσικά δεν έδωσε …φράγκο σε κανέναν εκβιαστή παρά ορθώς ενημέρωσε τις Αρχές και έτσι στη συνέχεια όλες οι υπηρεσίες τέθηκαν στη διάθεση του Στρατηγού, όπου φυσικά οι 2 ανώνυμοι bloggers (ο ένας εκ των οποίων είναι και Συνταγματάρχης εν αποστρατεία!) εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν!


ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙIΣΤΑΝΤΑΙ

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους οι 2 bloggers κάνουν αναφορά για σειρά παρανόμων ενεργειών που έγιναν εις βάρος τους (όπως η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους σε διάφορα χαφιεδίστικου περιεχομένου blogs – παρόλο που αυτό σαφώς και δεν επιτρέπεται από τον νόμο) ενώ γεγονός είναι πως η ίδια η κόρη του Στρατηγού δε μάθαμε να έκανε κάποια αντίστοιχη κίνηση (να μηνύσει κάποιον για εξύβριση ή εκβιασμό) και την δύσκολη αυτή δουλειά ανέλαβε ο πατέρας της! Η Ευτυχία Φράγκου πέρα από …κόρη του πατέρα της είναι και ενήλικη αλλά και από δημόσια πηγή αμοιβόμενη και φυσικά με την Παιδεία που διαθέτει θα έπρεπε να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα δημοσιεύματα από μόνη της. Ποιος ο λόγος λοιπόν της εμπλοκής του Στρατηγού; Και για ποιο λόγο δεν κινήθηκε και η ίδια δικαστικά;


Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Ψάξαμε και βρήκαμε την εκπομπή της Ευτυχίας Φραγκούλη αφού τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει …ανάρπαστη στο διαδίκτυο. Στην ουσία δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μία αδιάφορη life style εκπομπή που πέρα από την παρουσιάστρια δεν προέβαλε κάτι το ουσιώδες, με τον ανάλαφρο τρόπο προσέγγισης των θεμάτων που ακολουθεί. Παρουσίαζε ένα μίνι βιογραφικό ορισμένων παιδιών (ίσως λαθρο)μεταναστών τα οποία σήμερα είναι είτε φοιτητές σε διάφορα τμήματα ή ήδη επιστήμονες ή πετυχημένοι στον χώρο τους. Η αποθέωση του “πολύ κακό για το τίποτα” δηλαδή για μία εκπομπή που αν από αυτή απουσίαζε το επώνυμο της παρουσιάστριας ίσως να περνούσε όπως όλες οι άλλες: απαρατήρητη.

Κι αυτό γιατί ο εφηβικού επιπέδου προβληματισμός και σκέψη είναι καλός για εκπομπές τύπου “Μανίνας” και “Κατερίνας”, όχι όμως ικανός για να προσεγγίσει το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα της χώρας. Ολοι οι Ασιάτες και Αφρικανοί ευρισκόμενοι (με οποιοδήποτε νόμιμο ή παράνομο τρόπο) στη χώρα μας δεν είναι …πετυχημένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες. Είναι και φτωχοί μεροκαματιάρηδες, είναι και καλοί άνθρωποι, είναι και κακοί και κακοποιοί… Δεν είναι όλη η ζωή μας “Τόλμη και Γοητεία” όπως τέτοιου είδους επιδερμικές προσεγγίσεις την παρουσιάζουν, στην ουσία την ωραιοποιούν. Οπότε η προσωπική μας άποψη είναι πως η συγκεκριμένη εκπομπή της Ευτυχίας Φραγκούλη δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ούτε καλό, ούτε κακό.

Ούτε από την άλλη το κείμενο που απήγγειλε η ίδια στην παρουσίαση ήταν κάτι το ιδιαίτερο ή προκλητικό για να ξεσηκώσει τόσα χυδαία και επιθετικά σχόλια από τους bloggers. Στην ουσία η ίδια είπε αυτά που θα έλεγε κάθε έφηβη που σήμερα μεγάλωσε και ζει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Αλλωστε και η ίδια σε πολυφυλλετική κοινωνία πέρασε πολλά χρόνια από την ζωή της και λογικό είναι να έχει άλλη άποψη για την συνύπαρξη πολλών φυλλών ανθρώπων. Το ότι μία παρουσιάστρια προβάλει την ζωή ενός παιδιού οικονομικού μετανάστη από την Αφρική δεν δικαιολογεί μάλλον σχόλια του τύπου “η κόρη του Τάδε να …πάρει έναν κανίβαλο και να κάνει κανιβαλάκια”. Κανίβαλοι είναι μάλλον αυτοί που γράφουν τα σχόλια. Δεν εντοπίσαμε επίσης κάτι στα σχόλιά της που να μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως “προπαγάνδα” ή μειωτικό για τον ντόπιο πληθυσμό.

Συνεπώς είχαμε μάλλον να κάνουμε με κάτι το αδιάφορο που διογκώθηκε ίσως από τους bloggers λόγω επωνύμου της παρουσιάστριας και ίσως λόγω λανθασμένης αντίληψης περί ελεύθερης έκφρασης και απόψεων. Τα blogs όπως όλοι ξέρουμε είναι ελεύθερα, ο καθένας σχολιάζει από κάτω ότι του κατέβει κι έτσι το κακό δεν άργησε να γίνει. Σχόλιο στο σχόλιο, βρισίδι στο βρισίδι, έφτασε η κατάσταση να είναι πλέον αφόρητη για μία ελληνική οικογένεια. Ως εδώ κάπου το καταλαβαίνουμε γιατί είμαστε ομοιοπαθείς.

Ωστόσο αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι η συνέχιση της όλης ιστορίας από την πλευρά του Στρατηγού. Ο οποίος υποστήριξε στα ασφαλιστικά του μέτρα πως άγνωστο σε αυτόν άτομο τον εκβίασε με αυτά τα δημοσιεύματα, αφήνοντας μάλλον να εννοηθεί πως ο φερόμενος ως εκβιαστής ήταν κάποιος από τους ιδιοκτήτες των blogs. Αν η κατηγορία ήταν απλή εξύβριση, θα ήταν μία ακόμη διαδικασία ρουτίνας. Τώρα όμως με τον φερόμενο εκβιασμό έγινε θέμα πρώτης τάξεως με αποτέλεσμα την κινητοποίηση όλων των Αρχών, την σύλληψη των δραστών έπειτα από εισβολή στο σπίτι τους κ.ο.κ. Αυτό ήθελε ο Φραγκούλης Φράγκος;

Αν μη τι άλλο ένας καλός στρατιώτης θα έπρεπε να παίζει με τους κανόνες. Και οι κανόνες της δημοσιότητας (μέρος της οποίας είναι και τα blogs) δεν “αναφέρουν” πουθενά χρήση τέτοιων υπέρμετρων ενεργειών για να βρει το όποιο δίκιο του ένας πανίσχυρος κρατικός παράγοντας εναντίον ενός οποιουδήποτε πολίτη. Στην ουσία αυτό που ο Φράγκος κατάφερε ήταν να γίνει το πρόσωπο – σύμβολο της καταπίεσης της ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα και της επιβολής με κάθε τρόπο της “δικαιοσύνης του ισχυρού” επάνω στον ανίσχυρο.

Σαφώς και υπάρχει αδικία από την πλευρά των χρηστών που σχολίασαν γράφοντας χυδαιότητες και ανοησίες. Ομως έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα. Με λίγα λόγια “καλωσήρθατε στο διαδίκτυο”! Αδικία επίσης είναι κάποιοι κάφροι να επιτίθενται ομαδικά σε μία κοπέλα για κάτι που είπε (που δεν το είπε αλλά ας υποθέσουμε ότι το είπε) έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να την εκβιάζουν και να την λογοκρίνουν και μετά να διαμαρτύρονται για …έλλειψη ελευθερίας στο διαδίκτυο επειδή δε τους αφήνουν να βρίζουν και να χυδαιολογούν! Και δεν αναφερόμαστε στους bloggers αλλά στους ανόητους “τζάμπα μάγκες” σχολιαστές του καναπέ και του πληκτρολογίου.

Εχοντας μία σύντομη συνομιλία για το θέμα με τον Στρατηγό, τον βρήκαμε απόλυτα ενοχλημένο με το ζήτημα. Οι ακραίες μάλιστα αντιδράσεις του και προς γυναίκα συνάδελφο που τον ρώτησε επίσης για το ίδιο θέμα έδειχναν πως έχει πάρει το θέμα πολύ στα σοβαρά και προσωπικά. Που όμως δυστυχώς δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, οφείλεις να δέχεσε επάνω σου τα φώτα της δημοσιότητας. Ολα όμως κι όχι μόνο αυτά που σου αρέσουν.

Σίγουρα τα βρισίδια και οι χυδαιότητες εναντίον του παιδιού σου δεν είναι ότι καλύτερο για να το ανεχτείς, όμως από την άλλη το παιδί σου είναι ενήλικο, επαγγελματίας και αμοιβόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο (όπως κι εσύ) και δεν είναι θέμα “πατέρας αδικημένου παιδιού εναντίον κακών” αλλά “δημόσια αμοιβόμενα πρόσωπα εναντίον σκληρής ή και άδικης κριτικής”. Στο θέμα λοιπόν αυτό δεν είδαμε να δοθεί κάποια απάντηση ή να γίνει κάποια αναφορά από τον Στρατηγό, δηλαδή για τα χρήματα που ειπώθηκε πως κοστίζει η παραγωγή της εκπομπής της κόρης του, για το πως και με ποια προσόντα επιλέχθηκε από το κρατικό κανάλι ή την εταιρεία παραγωγής ως παρουσιάστρια.

Συνέχεια βέβαια στην υπόθεση υπάρχει αφού αυτό ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο. Κατά τη γνώμη μας η όλη εμπλοκή του υπερπροστατευτικού Στρατηγού ήταν άκαιρη και αψυχολόγητη. Η Ευτυχία Φράγκου δέχτηκε όντως μία απαράδεκτη επίθεση με ψευδή επιχειρήματα όμως ως ενήλικο άτομο και δημόσιο πρόσωπο είχε τρόπο να απαντήσει. Αν δεν θέλει δικαίωμά της.

Από την άλλη απορία προκαλεί το γιατί ένας εκβιαστής δεν τηλεφωνεί κατευθείαν στο φερόμενο ως θύμα του αλλά στον πατέρα και ζητά από εκεί χρήματα. Εδώ η ιστορία έχει κάποια σοβαρά κενά. Οι bloggers υποστηρίζουν πως ποτέ δεν εκβίασαν κανέναν παρά μόνο έγραψαν τη γνώμη τους. Και το δικαστήριο που έγινε αυτό δέχτηκε. Αρα θα πρέπει κάποια στιγμή να ταυτοποιηθούν οι εκβιαστές για να μάθουμε ποιοι είναι. Και μέχρι τότε ο στρατηγός Φράγκος είναι έκθετος και με δικαστική απόφαση γι αυτό. Δε μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει πως δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο και από άγνωστο αριθμό και να συλλαμβάνονται άσχετοι πολίτες γι αυτό επειδή ο μηνυτής είναι στρατηγός. Γιατί με τον ίδιο τρόπο μπορεί και κάποιος να κατηγορήσει τον Στρατηγό επίσης. Μόνο που τότε δεν ξέρουμε αν ο στρατηγός θα συλληφθεί…

Περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις. Λιγότερη ελευθερία στο διαδίκτυο δεν θέλουμε. Λιγότερη ελευθερία στην τηλεόραση επίσης δεν θέλουμε. Λιγότερη καχυποψία, διαστρέβλωση, χυδαιότητα αλλά και κουτοπονηριά όμως σίγουρα.


Πηγή:  http://rodopinews.gr/