Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στη Θράκη


Δύο νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ) προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης για την ΠΑΜ-Θ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δύο νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, που η καθεμία θα περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), προβλέπει για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και η δημιουργία δικτύου 15 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), καθώς και η κατασκευή έξι Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Σκοπός είναι η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ώστε να μειώνεται η παραγόμενη ποσότητα και να προωθείται η επανάχρηση, η ανακύκλωση και η αξιοποίηση αυτών. Επίσης, τα νέα έργα θα οδηγήσουν στη διακοπή λειτουργίας και την αποκατάσταση του συνόλου των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Σήμερα βρίσκεται υπό κατασκευή το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων» σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ (ΟΣΔΑ), προϋπολογισμού 22,3 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το ταμείο συνοχής. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί επτά ΣΜΑ και ειδικότερα, των Νέας Βύσσας, Σαμοθράκης, Φερών, Θάσου, Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και Κ. Νευροκοπίου.

Ο ΣΜΑ Σαπών θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, για το ΣΜΑ Καβάλας έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω κατάθεσης αίτησης αναστολής των εργασιών στο ΣτΕ και για το ΣΜΑ Σουφλίου η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εντός του 2011, καθώς με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δικαιώθηκε η σχετική προσφυγή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Παράλληλα, είναι σε φάση κατασκευής οι ΣΜΑ - ΚΔΑΥ Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης.


Πηγή: http://www.energia.gr/  -  http://alexpolisonline.blogspot.com/