Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σπάνια βιβλία δωρεά στο Σισμανόγλειο

Πολύτιμη η συλλογή του π. Μελετίου Σακκουλίδη, βοηθά στην αναβάθμισή του με 30.000 τόμους ελληνικών βιβλίων της Πόλης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σημαντική αναβάθμιση για το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί η δωρεά της πολυτίμητης βιβλιοθήκης 30.000 τόμων του πατρός Μελετίου Σακκουλίδη. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ενεργό πολιτιστικό κέντρο της Πόλης μέσω της διδασκαλίας νέων ελληνικών, κάνει ένα ακόμα βήμα προκειμένου να καταστεί το μοναδικό στην Τουρκία Κέντρο Ερευνας του Οθωμανικού Ελληνισμού του 19ου αιώνα.

Ο π. Μελέτιος Σακκουλίδης, Μέγας Οικονόμος της Μ.Χ.Ε. (Μεγάλης Χριστού Εκκλησίας) και Ιερατικός Προϊστάμενος των Ι. Ναών της περιφέρειας Βλάγκας - Κοντοσκαλίου - Υψωμαθείων άρχισε, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μέχρι τον θάνατό του, τον Μάιο του 2009, να συλλέγει μανιωδώς ελληνικά βιβλία εκδοθέντα στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «Καραμανλήδικων» - βιβλία γραμμένα στα τουρκικά με ελληνογράμματη γραφή, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι των περιοχών της Καππαδοκίας, της Σπάρτης, της Καισάρειας κ.ά. Η συλλογή Σακκουλίδη θεωρείται η πιο εκτεταμένη ιδιωτική συλλογή βιβλίων του είδους μετά τις βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης.

«Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή βιβλίων τυπωμένων στην Πόλη, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε καμία άλλη βιβλιοθήκη», τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Βασίλειος Μπορνόβας. «Η αξία της βιβλιοθήκης υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η οικογένεια του εκδημήσαντος την παραχώρησε άνευ ανταλλάγματος στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα παραμείνει ολόκληρη στην Πόλη. Ηδη έχουμε έτοιμη την απαραίτητη υποδομή για τη φιλοξενία και την ψηφιοποίηση των σημαντικότερων βιβλίων της», συμπλήρωσε ο κ. Μπορνόβας. Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση του σημαντικότερου τμήματός της από το Μουσείο Μπενάκη & το Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππος Ηλιού με την ονομασία: «Συλλογή Μελετίου Σακκουλίδη Κωνσταντινούπολη (1801-1900)».

Επίσης, το Σισμανόγλειο Μέγαρο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συντήρησης και ψηφιοποίησης ενός πολύτιμου ιστορικού υλικού, των μαθητολόγιων του ομογενειακού σχολείου Αϋναλιτσεσμέ, το οποίο πλέον έχει κλείσει.

Το Γενικό Προξενείο ευελπιστεί ότι η συλλογή Σακκουλίδη θα αποτελέσει το σημαντικότερο επιστημονικό σημείο αναφοράς για τους Ελληνες της ύστερης Οθωμανικής εποχής που κατοικούσαν στην Πόλη, συμβάλλοντας στην κατανόηση της συμβολής και του ρόλου των Ελλήνων στην οθωμανική κοινωνία.

«Διαθέτουμε μια ακόμα βιβλιοθήκη», ανέφερε εμφανώς ικανοποιημένος κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία ο κ. Πρόξενος. «Κάναμε μια βόλτα σε μουσεία και σε πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας και συγκεντρώσαμε πλήθος αντίστοιχων βιβλίων, τα οποία εντάξαμε στην αναπτυσσόμενη συλλογή του Σισμανογλείου. Θέλουμε να προσελκύσουμε επιστήμονες οι οποίοι θα μελετούν τα βιβλία μας, τα οποία θα διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και σε χαρτί», συμπλήρωσε ο κ. Μπορνόβας.

Στόχος είναι να συνδυαστούν τα μαθήματα ελληνικών σε Τούρκους και ξένους που σημειώνουν πολύ μεγάλη επιτυχία στο Σισμανόγλειο, με την επιστημονική αξιοποίηση της βιβλιοθήκης.

«Διδάσκουμε ελληνικά ως τρίτη γλώσσα σε νέους είκοσι με τριάντα ετών, ερευνητές και πολύγλωσσοι φοιτητές, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι της τουρκικής ελίτ», επεσήμανε ο κ. Μπορνόβας. «Ξεκινήσαμε με 40 μαθητές το 2008 και σήμερα έχουμε φθάσει στους 600. Στόχος είναι να καταστεί το Σισμανόγλειο Μέγαρο ερευνητικό κέντρο αναφοράς στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Ελληνας Πρόξενος.


Από τη Χάλκη στα οφίκια

Ο πατήρ Μελέτιος Σακκουλίδης, γεννήθηκε το 1926 στη Χαλκηδόνα. Αποφοίτησε από την τοπική Αστική Σχολή το 1940 και στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο της Μεγάλης του Γένους Σχολής και το 1949 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τον Αύγουστο του 1950 χειροτονήθηκε διάκονος και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ιερέας στον Ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων, όπου υπηρέτησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος μέχρι το 1953. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως εφημέριος στην κοινότητα Σταυροδρομίου. Από το 1968 και μέχρι τον θάνατό του, το 2009, ως Ιερατικός Προϊστάμενος στην κοινότητα Κοντοσκαλίου αρχικά, και εν συνεχεία στην ευρύτερη περιοχή Βλάγκας - Υψωμαθείων. Το 1967, ο Πατριάρχης Αθηναγόρας του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου και το 1985 ο Πατριάρχης Δημήτριος το ανώτερο αξίωμα εγγάμου κληρικού, το οφίκιο του Μεγάλου Οικονόμου της Μ.Χ.Ε.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/