Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Λίγο πριν τα Όσκαρ, ο Εβρίτης "πατέρας" του Κυνόδοντα αποκαλύπτεται

"Δεν ξέρω αν είναι όνειρο ή πλάκα" λέει ο Χρήστος Στέργιογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ" Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ



«Δεν ξέρω αν είναι όνειρο ή αν είναι πλάκα, αλλά αύριο πετάω για το Χόλiγουντ όπου και θα μείνω τέσσερις μέρες». Ο Χρήστος Στέργιογλου, ο «πατέρας» στον «Κυνόδοντα», θα παραβρεθεί απόψε στην Τελετή Απονομής των Οσκαρ, μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο και τους υπόλοιπους ηθοποιούς και συνεργάτες της κινηματογραφική παραγωγής που είναι υποψήφια για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

«Είναι πράγματι ένα μεγάλο ταξίδι», λέει ο ηθοποιός που νοιώθει πολλή μεγάλη χαρά για όλο αυτό που τους συμβαίνει. «Οχι, δεν έχω αγωνία. Έχω χαρά, μεγάλη χαρά για ο, τι έχει συμβεί ως τώρα, γι΄αυτό και δεν πάω παραπέρα».

Κι αν ο «Κυνόδοντας» κερδίσει; «Αν το πάρουμε _και χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό, θα είναι κάτι άλλο. Θα σας το πω τότε. Τώρα σημασία έχει που φθάσαμε ως εδώ», λέει ο Χρήστος Στέργιογλου, παραμονές τον μεγάλου ταξιδιού με τη μικρή διάρκεια, που θα τον οδηγήσει στο Kodak Theatre του Χόλιγουντ, στο Λος Αντζελες. Κι είναι κάτι που ακόμα και τώρα δυσκολεύεται να πιστέψει...

Αν και «από την αρχή», όπως επισημαίνει, είχε την αίσθηση «ότι κάνουμε κάτι όμορφο, δεν μπορώ να πω ότι είχα την αίσθηση και του σημαντικού. Βρεθήκαμε έξι ηθοποιοί και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί, έχοντας εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα που δημιούργησε ο Γιώργος ο Λάνθιμος. Πριν από τα γυρίσματα κάναμε πρόβες, συζητήσαμε, προετοιμαστήκαμε. Ηταν μια οργανική συνεύρεση _ένοιωσα ότι κάτι συμβαίνει....»

Ο ρόλος του «πατέρα» που ανέλαβε ο Χρήστος Στέργιογλου στον «Κυνόδοντα» είναι σίγουρα ο πιο αρνητικός της ταινίας «και ο πιο αρνητικός που έχω κάνει ποτέ», παραδέχεται, αν και στο ενεργητικό του συναντάμε κι άλλους αρνητικούς χαρακτήρες, με αποκορύφωμα έναν serial killer. «Δεν είχα το δικαίωμα να τρομάξω με αυτόν τον πατέρα. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να τον οικειοποιηθώ, να οικειοποιηθώ αυτό το τέρας και να καταλάβω ότι όλα αυτά τα έκανε από αγάπη. Η στάση του και οι πράξεις του πηγάζουν από την αγάπη που τρέφει στην οικογένειά τους και τη διάθεση που έχει να τους προστατέψει. Από εκεί και πέρα, φθάνει στην υπερβολή. Αλλά και ο χειρότερος άνθρωπος δικαιούται τις δικαιολογίες τους». Αυτός ο πατέρας - τέρας, αυτός ο πατέρας - σύμβολο παραπέμπει στους απόλυτους και ολοκληρωτικούς δυνάστες κάθε εποχής


Πηγή:  http://www.tovima.gr/