Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Περιοδεία Μ. Τρεμόπουλου σε περιοχές και ορυχεία της Βουλγαρίας, με περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σε παραπόταμους του Έβρου

Τι συμφώνησε με τους δημάρχους της γειτονικής χώρας ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αρκετά από τα οποία είναι κοινά ή έχουν επιπτώσεις και στην ελληνική πλευρά και έχει θέσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο ευρωκοινοβούλιο , δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν Δήμαρχοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και Πράσινοι ακτιβιστές στη Νότια Βουλγαρία.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που εκτός από αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι και ο μοναδικός εκλεγμένος Πράσινος στα Βαλκάνια, κάνοντας 20 ερωτήσεις μόνο για τη Βουλγαρία, ως σταθμούς στην περιοδεία του, που διοργανώθηκε από το Βουλγαρικό Κέντρο για την Πράσινη Οικονομία, είχε:

· Το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στα Βαλκάνια Asarel Medet στο Panagyuriste, όπου είχε επαφές με τη διοίκηση της επιχείρησης και μαζί με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ορυχείο ρύπανε δύο φορές τον ποταμό Luda Yana, που είναι παραπόταμος του Έβρου. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι από τα κοντινά χωριά αναφέρουν θανάτους ψαριών και πολλά κρούσματα καρκίνου μεταξύ τους. Ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε την έναρξη ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου των ορυχείων με την αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή της ρύπανσης αλλά και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και πήρε τη δέσμευση του διευθυντή των ορυχείων. Δημόσιος διάλογος αυτού του είδους γίνεται στη Βουλγαρία για πρώτη φορά.

· Τους παραπόταμους του Έβρου Medetska και Topolniza , που πρόσφατα ρυπάνθηκε εξ αιτίας ατυχήματος από τη λειτουργία του ορυχείου της Asarel Medet, και είχε επαφές με την επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων του γειτονικού χωριού Popintsi, που του ανέφεραν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

· Στην πόλη Plovdiv (Φιλιππούπολη), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέματα τη ρύπανση των ποταμών από ορυχεία και άλλες βιομηχανίες στη Βουλγαρία, την προστασία της οροσειράς της Ροδόπης μέσω της δημιουργίας διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Πάρκου και την ανάδειξη των δυνατοτήτων ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας στους τομείς της ανακαίνισης των κτιρίων, τη βιολογική γεωργία, την απορρύπανσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων στην πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα καθώς η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα. Είχε, επίσης, επαφές με εκπροσώπους των Βούλγαρων Πράσινων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

· Η πόλη Kardjali όπου είχε συνομιλίες με τον δήμαρχο Hassan Asis και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και συμμετείχε σε συμβολική διαμαρτυρία κατά της βιομηχανίας χρυσού που απειλεί την υγεία των Βουλγάρων και των Ελλήνων. Ο Μ. Τρεμόπουλος υποσχέθηκε να υποβάλει νέες ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται στην πόλη από το μεταλλουργείο OZK Kardjali. Πήρε επίσης μέρος σε μια συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από την εταιρεία Gorubso Kardjali, όπου λειτουργεί παράνομα μία εγκατάσταση επεξεργασίας χρυσού με χρήση κυανίου.

· Η πόλη Krumovgrad όπου είχε επαφές με τη δήμαρχο Sebihan Mehmed, το δημοτικό συμβούλιο και κατοίκους της πόλης και συμμετείχε σε συζήτηση σχετικά με τις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου και τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, από τέτοιου είδους «ανάπτυξη» στα βόρεια του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Και εκεί πολίτες αγωνίζονται κατά της δημιουργίας του χρυσωρυχείου, όπου τους υπόσχονται 220 θέσεις εργασίας αλλά χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, ως συνέπεια λόγω της τεράστιας επιφανειακής εξόρυξης και της αναμενόμενης ρύπανσης του ποταμού Krumovitsa, που αποτελεί επίσης παραπόταμο του Έβρου.

Για τη γειτονική χώρα, όπου οι Πράσινοι δεν έχουν εκλέξει δικό τους ευρωβουλευτή, ο Μ. Τρεμόπουλος έχει καταθέσει πλήθος ερωτήσεων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, επιπτώσεων από ορυχεία χαλκού και χρυσού και θέματα ενεργειακής πολιτικής - πυρηνικά εργοστάσια, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου κ.α. Ως ο μόνος Πράσινος βουλευτή που εξελέγη στις βαλκανικές χώρες, στηρίζει τους αγώνες για καθαρό περιβάλλον και την ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας αλλά και το κοινό μέτωπο για την προστασία του περιβάλλοντος στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
 
.