Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αναμενόμενο ναυάγιο για το Συμπαραστάτη του Δημότη Ξάνθης

Με τόσους υποψηφίους (έφτασαν τους 24 τελικά), που να βγάλει κάποιος πλειοψηφία;

ΑΠΟΧΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥΛΙΟΥ

   ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Με την αποχή της παράταξης Πούλιου από τη διαδικασία και με αρκετές αιτήσεις της τελευταίας στιγμής, η υπόθεση της ψηφοφορίας για την εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» στο Δήμο Ξάνθης, οδηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε αδιέξοδο, όπως αναμενόταν και δεν εξελέγη κανείς.

Το ζήτημα της παρουσίας ή μη των υποψηφίων ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη, ο οποίος ζήτησε το σώμα να δώσει τη δυνατότητα σε όσους υποψήφιους το επιθυμούν, να παρουσιαστούν, η οποία δεν πέρασε και κατηγόρησε το σώμα ότι δεν ασχολήθηκε πολιτικά με το ζήτημα.

Όπως αναμενόταν και έγινε γνωστό από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπένη, το Υπουργείο προσανατολίζεται στην νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα, εξαιτίας του αδιεξόδου που έχει προκύψει στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Όπως ανέφερε λίγο μετά την άφιξή του από την Αθήνα και το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία.


Αποχή παράταξης Χ. Πούλιου και κριτική στη Δημοτική Αρχή

Ο Χρήστος Πούλιος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έδωσε τον αναγκαίο χρόνο στους πολίτες και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να υπάρξει σοβαρή αξιολόγηση, συνδέοντας αυτή την λειτουργία με την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπει ο νομοθέτης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα περίμενε έστω την τελευταία στιγμή να υπάρξει κλήση από το Δήμαρχο Ξάνθης ώστε να υπάρξει συζήτηση και σύγκληση σε πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Θα απέχουμε από τη ψηφοφορία και δεν θα ευτελίσουμε αυτό το θεσμό» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή». Την αποχή του γνωστοποίησε και ο Γιώργος Κολλάρος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που διαφωνεί πλήρως με το θεσμό και τις δυνατότητές του.


Μ. Φανουράκης: "Είχαστε προαναγγείλει πρόταση"

Ο Μανώλης Φανουράκης, από την συμπολίτευση απαντώντας στο Χρήστο Πούλιο ανέφερε ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είχει προαναγγείλει σε Σύνεντευξη Τύπου ότι η παράταξή του θα κατέβει με πρόταση για το θέμα του Συμπαραστάτη αλλά δεν το πράττει, ενώ ο Θανάσης Ξυνίδης κατηγόρησε το Προεδρείο ότι έφερε το θέμα τη δωδεκάτη ώρα και ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τους υποψήφιους που υπάρχουν. «Είναι σίγουρο ότι δεν θα εκλέξουμε, άρα δουλεύουμε τον κόσμο και δουλευόμαστε και μεις» και ενώ η πλειοψηφία δεν έχει πρόταση για ένα πολύ σοβαρό θεσμό.


Από τη συνεδρίαση απουσίασε λόγω ασθενείας ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης.

Οι υποψηφιότητες και οι ψήφοι στις δύο ψηφοφορίες

24 ήταν τελικά οι υποψηφιότητες, αρκετές από τις οποίες κατατέθηκαν, ακόμη και λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πλειοψηφία των υποψήφιων είναι δικηγόροι ενώ οι περισσότεροι προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της πλειοψηφίας στο Δήμο.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι και οι ψήφοι που έλαβαν σε κάθε ψηφοφορία: (υπήρξε ένα λευκό ψηφοδέλτιο στην πρώτη ψηφοφορία)


Υποψήφιος                       1η                   2η

ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  -   1

ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  1  1

ΑΣΚΑΡΙΔΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ  -   -
ΔΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ    -   -

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΠΑΡΑΣΧΟΣ, ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ    1  -

ΚΕΒΕΝΤΖΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ   -  1

ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   2   2

ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   3  2

ΛΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   4   1

ΜΑΛΑΚΗΣ Π. ΣΤΕΡΓΙΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   2   2

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ   1  -

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   -  1

ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ   -  1

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   1   -

ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ   -  -

ΠΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ  -  1  
ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ   -  1

ΣΑΡΑΛΕΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   1  2

ΣΔΡΕΒΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ Ε.Α.  1  1

ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   2  2

ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ   -   -
ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ   -  -

ΤΣΑΜΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   -   -

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   -  2