Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Μήνυμα συμπαράστασης προς το Φανάρι έστειλε από την Ίμβρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο μαρτυρικό νησί για τους εορτασμούς για τον Πατριάρχη και ζήτησε σχολεία και εκκλησίες

ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρέθηκε στην Ίμβρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 50 ετών Ιεροσύνης και 20 ετών Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

«Επισκέπτομαι την Ίμβρο με βαθιά συγκίνηση και χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους κατοίκους της» είπε ο κ. Λαμπρινίδης, για να αναφερθεί και στα «προβλήματα και τις δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν» για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε» συνέχισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει από πλευράς της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς και στη στήριξη της Ελλάδας ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Πολλά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι εκκλησίες σας, οι τάφοι των προγόνων σας, τα σχολεία των παιδιών σας, οι περιουσίες σας που είναι εδώ, όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο πρέπει να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί.»

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί και γίνεται με αφορμή τις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Ίμβριοι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και συντοπίτη τους, Βαρθολομαίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας.

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος.

Απευθυνόμενος στους Ιμβρίους, ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, εκφράζοντάς τους τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Επισήμανε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα. Σε αυτό, όπως είπε, έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας, που γίνεται με προσεκτικά βήματα.

Ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ολόκληρη την περιοχή.

.