Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Επίθεση σε τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου

Προκλήθηκε
μεγάλη πυρκαγιά και
μεγάλες υλικές ζημιές

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Μια επίθεση χθες τη νύχτα σε τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου στην επαρχία Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με το Ιράν, προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και σοβαρές ζημιές, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα, κατά την οποία θα σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου από το Ιράν, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

"Οι εργασίες συνεχίζονται για την κατάσβεση της φωτιάς. Το συμβάν προκλήθηκε από τρομοκρατική επίθεση", δήλωσαν οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της επαρχίας, σε ανακοίνωση που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες γύρω στις 23:10 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Αγκρί προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, η οποία έσβησε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Ανατολή.
Το κυβερνείο δεν έδωσε ενδείξεις για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης αλλά τα βλέμματα στρέφονται προς τους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στους οποίους έχουν αποδοθεί αρκετές παρόμοιες δολιοφθορές.

Πηγή του υπουργείου Ενέργειας, ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι επισκευές άρχισαν και θα διαρκέσουν σχεδόν μια εβδομάδα, κατά την οποία η Τουρκία θα στερηθεί το ιρανικό φυσικό αέριο. Η απώλεια αυτή θα αναπληρωθεί από μια αύξηση των αγορών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, το οποίο μεταφέρεται από τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Τουρκία λαμβάνει από 15 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα από τον ιρανικό αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την πόλη Ταμπρίζ στο (βορειοδυτικό Ιράν) με την Άγκυρα.

.