Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Ταχύτερες διαδικασίες για την αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού

Συστάθηκε ειδική γνωμοδοτική επιτροπή, καθώς παρά τις αντιδράσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει τον χαβά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣΣτη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την αξιολόγηση μελετών που σχετίζονται με τη παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Διαπιστώνοντας την ανάγκη να υπάρξει σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που αφορούν στην παραγωγή του και της απαίτησης πολυεπιστημονικής προσέγγισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος συγκρότησε 10μελή επιτροπή που θα αναλάβει εφεξής την αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική αδειοδότηση επενδύσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη χρυσού.

Η εν λόγω επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό προς υπογραφή: Σχέδιο θετικής Γνωμοδότησης ή Αρνητικής Απόφασης Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης ή Μη Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων

Σημειώνεται πως στις αρχές Ιουλίου 2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου ενέκρινε την υλοποίηση επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις που σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια και η οποία παρέμενε παγωμένη λόγω αντιδράσεων από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και λόγω των χρονοβόρων και περίπλοκων διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει πει ότι εντός του μήνα θα ξεμπλοκάρει και την επένδυση των "Χρυσωρυχείων Θράκης", παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που χθες εκφράστηκαν και σε ανώτατο επίπεδο με την επιστολή του Περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

.