Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Κρίση στα ακίνητα του δήμου Μαρώνειας – Σαπών

Εγκρίθηκε 30% μείωση ενοικίου στον μισθωτή του τουριστικού περιπτέρου Ιμέρου
Αποχωρεί ο εκμισθωτής του περιπτέρου Προσκυνητών, στα αζήτητα το «Δενδράκι»

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Το αίτημα του εκμισθωτή του τουριστικού περιπτέρου Ιμέρου προς το δήμο Μαρώνειας – Σαπών για μείωση του ενοικίου, ήταν αυτό που προκάλεσε έντονη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ανέδειξε το γεγονός ότι η κρίση άγγιξε και τα δημοτικά ακίνητα της περιοχής. Το θέμα εισήλθε στη συνεδρίαση με τη μορφή κατεπείγοντος και εκτός ημερήσιας διάταξης και απασχόλησε για περίπου μία ώρα το σώμα. Αρκετοί εκ των δημοτικών συμβούλων πρότειναν να ληφθεί πολιτική απόφαση για μείωση μισθίων για όλα τα δημοτικά ακίνητα, πρόταση που δεν βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη, ευελπιστώντας φυσικά σε έσοδα για το δήμο από την αξιοποίηση της περιουσίας.

Από την άλλη ο δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός στη μείωση ενοικίου για το τουριστικό περίπτερο του Ιμέρου και συγκεκριμένα με το ποσοστό 30% που πρότεινε ο σύμβουλος κ. Μπακιρτζίδης. Την άποψή του ότι τα δημοτικά ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρούνται δωρεάν προς χρήση, προκειμένου να επιτευχθεί η προσέλκυση κόσμου, εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου, άποψη όμως που δε βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Τελικά υπερίσχυσε η πρόταση του κ. Μπακιρτζίδη για μείωση 30% και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με μοναδική αρνητική ψήφο, αυτή του αντιδημάρχου Ορχάν Οσμάν. Η απόφαση ελήφθη με τη σημείωση ότι η παραπάνω μείωση δεν ισχύει για όλα τα δημοτικά ακίνητα. Μόνο κατόπιν αιτήσεως του εκμισθωτή θα αποφασίζεται η μείωση ή όχι.

Δημοπρατείται το κατεστραμμένο «Δενδράκι»

Η αξιοποίηση δύο ακόμα δημοτικών ακινήτων απασχόλησαν τη συνεδρίαση με αφορμή τη συζήτηση του δεύτερου θέματος ημερήσιας διάταξης «Έγκριση ή μη εκμίσθωσης Δημοτικών ακινήτων με δημοπρασία τουριστικού περιπτέρου στο «Δενδράκι» Σαπών και τουριστικού περιπτέρου Προσκυνητών στην παραλία Κρυονερίου». Το «Δενδράκι» στολίδι στο παρελθόν για την περιοχή των Σαπών, αφού φιλοξενούσε κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές και είχε συνδεθεί με καλές στιγμές, παραλήφθηκε από τη νέα δημοτική αρχή κατεστραμμένο.

«Δε θέλω να ξεκινήσω με εισαγγελείς για το τι έγινε», διεμήνυσε προς το σώμα ο δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης, όταν εξήγησε ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100.000 ευρώ από τον εκμισθωτή για να ανακαινίσει το «Δενδράκι» ώστε να μπορέσει το θέσει σε λειτουργία. Γι’ αυτό ανέφερε ότι θα δημοπρατηθεί με ένα μικρό. «Εμείς θα το βγάλουμε σε δημοπράτηση υπό έναν όρο, ο άνθρωπος που θα το πάρει να επενδύσει. Μπορώ να βάλω ακόμα και 100 ευρώ ενοίκιο τον μήνα, για να μπορεί να δουλέψει. Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε 100.00 ευρώ για να αναλάβουμε να το επισκευάσουμε. Και φυσικά δεν θέλω να ξεκινήσω με εισαγγελείς για το τι έγινε, γιατί τα καλώδια ρεύματος στον τοίχο ήταν ξηλωμένα, τα air contrition, οι χάλκινες σωλήνες που συνδέουν, τα πάντα». Αναφορικά με το δεύτερο ακίνητο έγινε γνωστό ότι ο εκμισθωτής αποχώρησε από το τουριστικό περίπτερο Προσκυνητών, οπότε θα βγει σε δημοπράτηση προκειμένου να ξαναλειτουργήσει.


Ο πρώτος δήμος με συμβούλιο ένταξης μεταναστών
Η συγκρότηση συμβούλιου ένταξης μεταναστών απασχόλησε επίσης το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών. Το συμβούλιο ένταξης μεταναστών, προβλέπεται από τις διατάξεις του Καλλικράτη, απαρτίζεται από 5 έως 11 μέλη τα οποία ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο και είναι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων μεταναστών και εκπρόσωποι νομικών φορέων οι οποίοι καταρτίσουν δράσεις σχετικά με τα προβλήματα ένταξης μεταναστών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται πρόεδρος στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών ένας εκ των δημοτικών συμβούλων μελών. Έργο του συμβουλίου είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ως προς την ομαλή ένταξη τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές, τη συνεργασία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού. Η δημοτική αρχή πρότεινε το συμβούλιο στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών να είναι 7μελές, με 4 συμβούλους της συμπολίτευσης, έναν εκπρόσωπο μεταναστών και δύο συμβούλους από την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τέλος εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών στην υποβολή πρότασης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013 άξονας προτεραιότητας 9 Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη –θεματική προτεραιότητα 75 «Υποδομές εκπαίδευσης κατηγορία πράξεων «Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Μέσω του προγράμματος θα αγοραστούν διαδραστικοί πίνακες, υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα για το δημοτικό και γυμνάσιο των Σαπών.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/