Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Απεργία και κατάληψη σήμερα από τους εργαζομένους της Σελμαν

Βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί η κινητοποίηση στα εργοστάσια της Κομοτηνής, σε λίγο θα κατευθυνθούν και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

                ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν για σήμερα οι εργαζόμενοι των εργοστασίων ΣΕΛΜΑΝ και ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων των δυο εργοστασίων, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα, με συγκέντρωση στις 6 το πρωί έξω από τα δύο εργοστάσια, συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις 11 και κατόπιν πορεία διαμαρτυρίας προς την κεντρική πλατεία. Μοναδικό αίτημα των εργαζομένων είναι να σταματήσουν οι απολύσεις στα δυο εργοστάσια, οι οποίες σπέρνουν αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον. Την ίδια ώρα, που οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται στην Κομοτηνή, στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων από τα σωματεία των εργαζομένων της Κομοτηνής και της Χαλκίδας, της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων (Ο.Β.Ε.Σ.), των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Κομοτηνής και Χαλκίδας, εκπροσώπων της Διοίκησης του Ομίλου SHELMAN-ALFA WOOD και της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας.



40 απολύσεις από το Μάιο και αβεβαιότητα για το μέλλον

Στη Σέλμαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν το Μάιο του 2011 και σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Η διοίκηση της εταιρίας επανήλθε όμως τον περασμένο Αύγουστο, δηλώνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απολύσεις, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει συγκεκριμένο αριθμό υπό απόλυση εργαζομένων. Παρότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς τους τελευταίους, οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά τους οδηγούν σε εικασίες ότι το επόμενο διάστημα την πόρτα της εξόδου θα δουν ακόμα 20 άτομα. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες στο δυναμικό της ΣΕΛΜΑΝ ανήκαν 156 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα παραμένουν στις θέσεις τους 116. Οι απολύσεις γίνονται βάσει της εργατικής νομοθεσίας, που δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση να απολύει 6 εργαζομένους κάθε μήνα.


Γιώργος Χατζηαθανασίου «Η διοίκηση αρνείται να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της»

Την αδιαλλαξία της διοίκησης της εταιρίας και την αδιαφορία των τοπικών φορέων κατήγγειλε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Σέλμαν και ταμίας στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Αναφερόμενος στη διοίκηση, υποστήριξε ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι στην Κομοτηνή δεν υφίσταται θέμα και ότι δε θα γίνουν απολύσεις, αυτές όχι μόνο έγιναν αλλά η διοίκηση αρνείται να ενημερώσει το σωματείο για τις προθέσεις της. Ομολογώντας ότι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης έχει μειωθεί, λόγω της γενικότερης πτώσης γύρω στο 30-40%, που παρατηρείται στις οικοδομικές δραστηριότητες, υπογράμμισε ότι «το εργοστάσιο της Κομοτηνής είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια και σε σχέση με το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που είναι πάρα πολύ παλιό, το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ πιο χαμηλό».


«Εμπαιζόμαστε από τους τοπικούς φορείς»

Πέρα από τη στάση της διοίκησης, ο κ. Χατζηαθανασίου δε δίστασε να αποδοκιμάσει και τους τοπικούς πολιτικούς φορείς, από τους οποίους, όπως είπε, «δεν έχουμε καμιά υποστήριξη». «Σε όσες πόρτες χτυπήσαμε δε βρήκαμε ανταπόκριση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μόνο λόγια», συνέχισε, «αλλά στην πράξη τίποτα. Ζητήσαμε πριν από καιρό μια συνάντηση με τον κ. Φούρλα, το γ.γ. Βιομηχανίας, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη. Θεωρούμε ότι εμπαιζόμαστε από τους τοπικούς φορείς και από τους βουλευτές και από τον περιφερειάρχη. Ίσως να μην μπορούν να κάνουν κάτι, αλλά στα μάτια μας φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι τοπικοί φορείς να ξυπνήσουν και να σταλθούν συμπαραστάτες στον αγώνα, που κάνουμε».


Εν αναμονή εξελίξεων από την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα

Να σημειωθεί ότι στην τριμερή συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου, επρόκειτο να παραβρεθούν εκπρόσωποι του Υφυπουργού, κ. Πεταλωτή, και του βουλευτή Ροδόπης, κ. Στυλιανίδη. Στο παρελθόν η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ακυρωθεί 3 φορές, με υπαιτιότητα της διοίκησης κατά τον ίδιο. Εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντηση και θα βγουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι δε θα σταματήσουν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, αναζητώντας κι άλλες μορφές αντίδρασης. «Εμείς θεωρούμε ότι η περιοχή δε «σηκώνει» άλλες απολύσεις», κατέληξε ο κ. Χατζηαθανασίου.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/