Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

To Xρυσό Μετάλλιο της Πόλης της Ξάνθης στον Πέτρο Γεωργαντζή

Ο ιστορικός και συγγραφέας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο των φετινών εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση και τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο ιστορικός και συγγραφέας Πέτρος Γεωργαντζής ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής Απελευθέρωσης. Ο γνωστός συγγραφέας τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πόλης.

Την απόφαση για τη βράβευση του Πέτρου Γεωργαντζή έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς κάθε χρόνο στην επέτειο της Απελευθέρωσης ο Δήμος συνηθίζει να τιμά προσωπικότητες της πόλης ή της χώρας γενικότερα με μεγάλη ακτινοβολία. Η ειδική εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο της Πόλης, στην καθιερωμένη δεξίωση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης, αμέσως μετά τη Θεία Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

Η σεμνή τελετή περιελάμβανε το λόγο του Δημάρχου Ξάνθης, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το κύρος του τιμώμενου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ίσως και να άργησε ο Δήμος να αναγνωρίσει την προσφορά του στην πόλη ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα έργα του Συγγραφέα που έχουν βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Πέτρος Γεωργαντζής, παίρνοντας το λόγο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τους λόγους που ακούστηκαν για τον ίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά και με σεμνότητα πως «ήταν υπερβολικά κολακευτικοί». Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη διαδρομή του μέχρι σήμερα και τους ανθρώπους από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό περίγυρο που στήριξαν τις προσπάθειες και τα οράματά του, εκφράζοντας αρκετές φορές τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για την τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμος της Ξάνθης.

Στην Τελετή παραβρέθηκαν ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ ΣΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Το Βιογραφικό του Πέτρου Γεωργαντζή:

O Πέτρος Γεωργαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε, από πολύ μικρός ορφανός, στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας και στην Ιερατική Σχολή Ξάνθης ενώ στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από φοιτητής εργάσθηκε επί επταετία στο Δήμο Ξάνθης, ως γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου. Αργότερα διορίσθηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και του Νομού (Σταυροπόλεως, Ξάνθης, Αβδήρων, όπως επίσης στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης). Υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αβδήρων. Τέλος επιλέγηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε επί δεκαετία, αρχικά στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτ. Θεσσαλία και στη συνέχεια στην Αν. Μακεδονία και Θράκη μέχρι τη συνταξιοδότηση του.

Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή ιστορικών κατά κύριο λόγο μελετών περί τη Θράκη. Το συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τα 25 ογκώδη βιβλία (μονογραφίες), συνολικώς δε τις 10,000 σελίδες.

Τα έργα του διακρίνονται για επιστημονική τεκμηρίωση και πληρότητα και αξιολογήθηκαν ως «πρότυπα υπεύθυνης και πλούσιας βιβλιογραφίας και ασφαλής πηγή για νεώτερους μελετητές» καθώς και ως «πλούσια μεταλλεία ιστορικών πληροφοριών».

Αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, (1975, 2003, 2010) κάτι πού είναι μοναδικό στα χρονικά των βραβεύσεων της Ακαδημίας. Παράλληλα του απονεμήθηκαν πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων κ.λπ. από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Τέλος έλαβε μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και ανακοινώσεις τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (μέχρι και την Αυστραλία). Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης.

Ο Πέτρος Γεωργαντζής διετέλεσε Δημοτικό Σύμβουλος Ξάνθης και χαίρει απόλυτης εκτίμησης και αναγνώρισης στην πόλη της Ξάνθης.

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/