Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Την αποφυγή ταλαιπωρίας στην απογραφή των ΑμεΑ ζητά η Τσιαούση

Η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ θέτει με αναφορά της προς τον υπουργό Υγείας την προώθηση των απαραίτητων ρυθμίσεων για την αποφυγή της ταλαιπωρίας κατά τη διαδικασία της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων
                          ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την προώθηση των απαραίτητων ρυθμίσεων για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία κατά τη διαδικασία της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων θέτει με αναφορά της, η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τονίζοντας ότι το χρονικό διάστημα των 15 ημερών για την απογραφή του κάθε δικαιούχου είναι εξαιρετικά μικρό, εάν λάβει υπόψη του κανείς την ελλιπή στελέχωση των ΚΕΠ, τις συχνές απεργίες στο δημόσιο τομέα και την έλλειψη αυτονομίας για αρκετές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, γεγονός το οποίο δυσκολεύει την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Παράλληλα πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις γονέων που δεν έχουν προχωρήσει σε πράξη δικαστικής συμπαράστασης. Ενώ επισημαίνεται ότι άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες δεν μπορούν ούτε να εξουσιοδοτήσουν, ούτε να ορίσουν κάποιον ως πληρεξούσιο εφόσον δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα.

Συνεπώς έχει προκύπτει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά στους βιολογικούς γονείς τους, ενώ τόσο το υψηλό κόστος της πράξης δικαστικής συμπαράστασης όσο και ο πολύμηνος απαιτούμενος χρόνος απαγορεύουν την άμεση έκδοση απόφασης δικαστικής συμπαράστασης.

Όπως σημειώνει η βουλευτής στην αναφορά της, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να μετακινηθούν, προτείνεται η κατ’ οίκον απογραφή τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τις περιπτώσεις των ατόμων με ψυχική αναπηρία που αφενός αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου και στη διαδικασία της απογραφής, αφετέρου δεν εμπιστεύονται ή δεν επιθυμούν να εξουσιοδοτήσουν κάποιο άλλο άτομο.
 
.