Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ωχ, ωχ, ωχ! Τα χιόνια έφυγαν αλλά έρχονται τώρα στην Θράκη πλημμύρες

Τρέμουν στον Έβρο για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο καθώς έρχονγαι βροχές ενώ θα λιώνουν τα βουνά της Βουλγαρίας και θα φουσκώνουν τα ποτάμια, ενώ σε επιφυλακή είναι και στην Ξάνθη
       ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Έντονη ανησυχία έχουν οι φορείς του Έβρου που φοβούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ,μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σουφλίου Ευάγγελο Πουλιλιό τα φράγματα στην Βουλγαρία στον ποταμό Άρδα, έχουν πληρότητα 100%!!! Την ίδια ώρα το χιόνι σε όλη την κοιλάδα του Άρδα είναι πάνω από 1 μέτρο το ύψος του και αν συνδιαστεί και η αναμενόμενη βροχόπτωση που προβλέπει η ΕΜΥ, με τις θερμοκρασίες άνω του 0, τότε μιλάμε για τεράστιες ποσότητες νερού που δεν πουθενά αλλού να διοχετευθούν, παρά στον Άρδα αρχικά και μετέπειτα στον Έβρο. Σύμφωνα με το faros24, o κ. Πουλιλιός τονίζει πως "μόνο οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μας σώσουν".

Την ίδια ώρα η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γωγώ Νικολάου ζητάει την απομάκρυνση των κτηνοτρόφων και των αγροτών από τις "επικύνδινες περιοχές".Πιο συγκεκριμένα τονίζει:

"Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα που ενδέχεται να ακοληθήσουν σύμφωνα με παραπάνω σχετικό . Η Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής παρακαλείται όπως ενημερώσει τους κτηνοτρόφους και αγρότες που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές".

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και όλοι έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στη Βουλγαρία ,για το αν μπορέσει να κρατήσει νερά στον Άρδα ,γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αναμένονται μεγάλες καταστροφές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Φόβοι για πλημμύρες υπάρχουν όμως και στην Ξάνθη. Τα χιόνια, όπως φαίνεται δεν θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα στην περιοχή, αφού ήδη εξαφανίστηκαν από την πόλη και τις  πεδινές περιοχές, όμως αυτό που ακολουθεί είναι καταιγίδες. Όπως αναφέρεται από την Περιφερειακή Ενότητα, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμυρών.

Όπως αναφέρει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών:

Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις. Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζοί/ή με το αυτοκίνητο σας.

Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί ή ενδέχεται να σημειωθούν κατολισθήσεις.

.