Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Επικρατέστεροι για την ΕΒΖ όσοι δεσμευτούν για τη λειτουργία των εργοστασίων σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα τόσο για την φετινή πορεία της τευτλοκαλλιέργειας όσο και για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα τόσο για την φετινή πορεία της τευτλοκαλλιέργειας όσο και για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Μάλιστα τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για σήμερα Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου αφού υπήρχε η πιθανότητα να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο για το τι θα ισχύσει με την ολοκληρωμένη που μέχρι στιγμής αποτελεί το κύριο αγκάθι μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου η συνάντηση ματαιώθηκε λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες στην βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χριστόφορος Γερούκης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου στην έκθεση Agrotica διευκρίνισε ότι, κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού, που «τρέχει» από την ΑΤΕBank για την ΕΒΖ, προβάδισμα θα δοθεί σε όποιον υποψήφιο δεσμευτεί για τη λειτουργία και των τριών ζαχαρουργείων της εταιρείας (σ.σ. Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα). Επίσης σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι προθέσεις των ενδιαφερόμενων αναμένεται να αποσαφηνιστούν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, καθώς έχουν κανονιστεί διαδοχικά ενημερωτικά «ραντεβού» με τους έξι από τους δέκα υποψηφίους (σ.σ. πληροφορίες που θέλουν τους δύο να έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους δεν επιβεβαιώνονται επισήμως).

Η αρχή θα γίνει με τη βουλγαρική εταιρεία Litex Commerce, την ερχόμενη Τρίτη. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι: η καλλιέργεια των τεύτλων θα συνδυαστεί με την πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ και θα υπάρξει όρος και πρόβλεψη (προς τους υποψήφιους αγοραστές) για τη χρήση τεύτλων από Έλληνες παραγωγούς».


Ανησυχίες παραγωγών

Ωστόσο, οι ανησυχίες των παραγωγών δεν περιορίζονται στο θέμα της ενίσχυσης των τεύτλων αφού φέτος δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα και με την εξασφάλιση εφοδίων από την ΕΒΖ λόγω των δύσκολων δημοσιονομικών συγκυριών. «Η βιομηχανία μαθαίνουμε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει λιπάσματα. Οπότε αν δε δώσει λιπάσματα τότε εκτιμάται ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση στα στρέμματα», αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, τευτλοπαραγωγοί από τις Σέρρες.

Την ίδια στιγμή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα έχουν καθυστερήσει την προετοιμασία των αγροτών για την καλλιέργεια. Πάντως μέχρι και σήμερα οι παραγωγοί κρατούν «μικρό καλάθι» για την φετινή καλλιεργητική χρονιά στα τεύτλα μετά την ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής για την περίοδο 2011 – 2012, καθώς ενώ χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι η βιομηχανία έδωσε μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι, η αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, η απουσία της συνδεδεμένης ενίσχυσης και το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τι θα ισχύσει με την ολοκληρωμένη διαχείριση δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών.

 
Πηγή:  http://www.agrotypos.gr/