Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Εντυπωσιακές εικόνες από τον πόλεμο της Λιβύης στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής

Ο Άρης Μεσσήνης εγκλωβίζει στο φακό του εικόνες της Αραβικής Άνοιξης και αυτές εκτίθενται στο Μουσείο, που γίνεται έτσι πύλη πολιτισμού
ΤΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ;

Το στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής εγκαινιάστηκε την 14η Μαΐου του 2011, ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της πόλης της Κομοτηνής με την ελπίδα να προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα του ελληνικού πολιτισμού αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όλους εκείνους, που είτε από την θέση ενός στρατιωτικού γραφείου, είτε από τα χαρακώματα της μάχης οργάνωναν και διενεργούσαν με τον κατάλληλο κάθε φορά τρόπο επιτυγχάνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην έκβαση των μαχών, κάνοντας όλους τους πολίτες σήμερα κοινωνούς των δύο σημαντικότερων αγαθών, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Το μουσείο φιλοξενεί πάνω από 200 εκθέματα τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν τους τομείς τόσο την γνωστή σε όλους μας ιστορία, νεότερη και σύγχρονη, όσο και την στρατιωτική ιστορία του τόπου μας γενικότερα. Στο μουσείο επίσης εκτίθενται και περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με τα πολεμικά μουσεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης καθώς και τα υπόλοιπα στρατιωτικά μουσεία της Ελλάδος. Το στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης και εμπλουτισμού των εκθεμάτων βαρέως υλικού. Στον ένα σχεδόν χρόνο λειτουργίας του μουσείο επισκέφτηκαν τον χώρο στρατιωτικές σχολές, σύλλογοι, σχολεία καθώς και στρατιώτες από διάφορους άλλους σχηματισμούς από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ για να δουν και να θαυμάσουν τα εκθέματα που διαθέτουμε στο χώρο του μουσείου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προαγωγή του τοπικού πολιτισμού, το μουσείο φιλοξενεί από το Σάββατο το βράδυ δύο εκθέσεις. Την έκθεση φωτογραφίας του Άρη Μεσήνη, με θέμα «Λιβύη – ο πόλεμος των ατάκτων», μια έκθεση που αγγίζει το συναίσθημα όλων των ανθρώπων, καθώς χάρη σε αυτόν όλοι παρακολούθησαν εικόνες που αφορούσαν τις χώρες της αραβικής άνοιξης. Η δεύτερη έκθεση είναι στατικού μοντελισμού, του συλλόγου μοντελιστών Καβάλας που καταφέρνει να ταξιδέψει τους επισκέπτες μέσα στο χρόνο, στις διάφορες εποχές της ιστορίας. Οι δύο εκθέσεις εγκαινιάστηκαν ταυτόχρονα και στόχος τους, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο ταξίαρχος Θεόδωρος Πανάς, «είναι η δημιουργία ανεξάρτητων και ταυτόχρονα αλληλοεξαρτώμενων δράσεων διαφορετικών εποχών.

Παράλληλα δημιουργείται η διάθεση για παιχνίδι μεταξύ παλαιού και σύγχρονου».

Η έκθεση «Λιβύη – ο πόλεμος των ατάκτων» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημήτρη Μεσήνη, φωτογράφου του Associated Press και του γιου του Άρη φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων. Ο Άρης Μεσήνης αποκαλύπτει στο κοινό στιγμιότυπα από τις συγκρούσεις στη χώρα τους, ενώ όσον αφορά στον τίτλο της έκθεσης «πόλεμος των ατάκτων», ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ είχε δηλώσει παλαιότερα πως τον επέλεξε γιατί συνειδητοποίησε, ζώντας όλη μέρα με τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης, πως δεν είχαν καμιά γνώση από στρατιωτικές επιχειρήσεις και από όπλα γενικά. Μεταφέροντας την εμπειρία του από την εργασία του σε μία εμπόλεμη ζώνη, ο κ. Μεσήνης, είπε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, «όλοι οι πόλεμοι θα μπορούσαν να είναι υποκινούμενοι.

Ο λαός ήθελε την ελευθερία του. Αν πάτε στο λιμάνι της Βεγγάζης και δείτε τα πορτραίτα των ανθρώπων που αγνοούνται ή που έχουν εκτελεστεί, τι υποκίνηση να χρειαστεί κάποιος για να εξεγερθεί; Μιλάμε για χιλιάδες κόσμο που αγνοούνται ή έχουν εκτελεστεί και δεν είναι συγκεκριμένη μερίδα κόσμου, βλέπεις παιδιά, γυναίκες, άνδρες, οπότε μόνο αν δεις αυτό αυτομάτως καταλαβαίνεις γιατί αυτός ο κόσμος έχει μπουχτίσει και θέλει την ελευθερία του». Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρει πάντα μαζί του ένα αλεξίσφαιρο και ένα κράνος, ενώ όταν εργάζεται στην Αθήνα ένα κράνος και μια αντιασφυξιογόνα μάσκα.

Ιστορικά οχήματα, άρματα μάχης, αεροσκάφη, φιγούρες και διοράματα, που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο χώρο και τη μαγεία της ιστορίας και του μοντελισμού και φιλοξενούνται στην έκθεση στατικού μοντελισμού. Η έκθεση μοντελισμού περιλαμβάνει συνολικά 60 εκθέματα πλοία, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, φιγούρες, την αναπαράσταση ενός αεροδιαδρόμου, ενός θαλασσίου περιβάλλοντος ή ενός εδάφους με παράλληλα οχήματα και φιγούρες.

Παρουσιάζοντας τα εκθέματα, ο Μπάμπης Στακόπουλος πρόεδρος του συλλόγου μοντελιστών Καβάλας, τόνισε, ότι, «ο μοντελισμός δεν είναι παιχνίδι. Παλιά το θεωρούσαν παιχνίδι, ενώ είναι τέχνη και η τέχνη αυτή έχει να κάνει περισσότερο με την ιστορία και με το ενδιαφέρον που έχει ο καθένας να αναπτύξει και παρεμφερής τέχνες όπως η ζωγραφική. Τα υλικά που βλέπετε τα οποία δημιουργούν το κάθε έκθεμα είναι διάφορα, όπως το ξύλο στα ξύλινα καράβια, υπάρχει το πλαστικό που είναι τα περισσότερα κουτιά με συναρμολογούμενα μοντέλα και φυσικά υπάρχουν και άλλα υλικά όπως η ρητίνη, μεταλλικά κομμάτια».

Μοντελιστής όμως είναι και ο διευθυντής του στρατιωτικού μουσείου Κομοτηνής Χαράλαμπος Ναλμπάντης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη, «ο στρατός να ανοιχτεί προς τον κόσμο για να μπορέσει να τον προσελκύσει και να τον φέρει κοντά του. Δεν πρέπει να είμαστε απόμακροι από τον κόσμο γιατί είμαστε ένα με την κοινωνία και εμείς».


Τα εγκαίνια των εκθέσεων έγινε παρουσία κόσμου και επισήμων, που περιηγήθηκαν στις εικόνες του Άρη Μεσήνη, αλλά και στις δημιουργίες των μοντελιστών από την Καβάλα. Ώρες λειτουργίας των εκθέσεων: Τρίτη - Παρασκευή: 9.00 – 14.00, Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 13:00.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/