Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόγραμμα της "Καθαρής Δευτέρας" σε όλο τον νομό Ξάνθης

Μπορεί το καρναβάλι να τελείωσε, όμως οι χοροί συνεχίζονται και σήμερα

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Το Καρναβάλι τελείωσε, όμως η Ξάνθη θα γιορτάσει και σήμερα την Καθαρά Δευτέρα με χορούς  στους δρόμους. Όσο κλασσικό και αν είναι τόσο απολαυστικό παραμένει. Πρόκειται για μια μαζική κοινωνική γιορτή με λαϊκή συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει εμφάνιση ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακές στολές, μουσικές συναυλίες καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα στις 12:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης οι κάτοικοι του μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Θα ακολουθήσει χορός από παραδοσιακά συγκροτήματα, μουσική από λαϊκό τοπικό συγκρότημα και γλέντι των παρευρισκομένων στην κεντρική πλατεία. Εκδηλώσεις για παιδιά: το τουριστικό τρενάκι του Δήμου θα μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους, σε πολύ κοντινή απόσταση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στον ποταμό Νέστο, για να διασκεδάσουν σε ένα πολυθέαμα με τους Κρόκο και Λίνο. Την ίδια ώρα στον οικισμό Κομνημών θα στηθεί ποντιακό γλέντι, Συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί.


 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

ΛΕΥΚΗ ΞΑΝΘΗΣ

11:00 Κεντρική Πλατεία Λεύκης Ξάνθης

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης ‘’ Oι Πρωτοπόροι ‘’ οργανώνει την Καθαρή Δευτέρα, στην πλατεία της Λεύκης και καλεί όλο τον κόσμο στη γιορτή αυτή, με παράθεση της παραδοσιακής φασολάδας, διάφορα νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο ποτό, πλαισιωμένα με δημοτική και λαϊκή μουσική. Θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου και όλοι όσοι έχουν διάθεση και κέφι.


ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

09:00 Χοροί και Έθιμα

Στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.


ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΣΙΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

11:30 Οι Μουντζούρηδες

Στον Πολύσιτο του Δήμου Αβδήρων, κατά την διάρκεια της παρέλασης, θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα «γάμοι», «μουντζούρηδες», κ.α. και θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών με ανάλογη μουσική.


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΈΔΡΑ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

13:00 Παραδοσιακή Καθαρή Δευτέρα

Με γεύσεις, χρώματα και ακούσματα της παράδοσης, σας καλούμε να γιορτάσουμε το ξεκίνημα της Σαρακοστής. Στα Άβδηρα, στην ιστορική έδρα του Δήμου, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και να απολαύσετε την πατροπαράδοτη φασολάδα, με την συνοδεία της «Καθαροδευτεριάτικης» λαγάνας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων και να διασκεδάσετε με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι.