Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η φθηνότερη λαγάνα της Ελλάδας πωλείται στη Ροδόπη

Εντυπωσιακή, στολίζει τη βιτρίνα του φούρνου του Γελάτου στην Κομοτηνή

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΣΟ ΘΑ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ,
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ;



Οι αρτοποιοί της Ροδόπης θα πάρουν το δώρο τους φέτος από τη λαγάνα, όπως κάθε χρόνο, αλλά με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με περσινές χρονιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι και χαμηλότερες.

Είμαστε ο νομός με τη φθηνότερη λαγάνα στην Ελλάδα, θα πει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δαλθανάσης πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιών Ν. Ροδόπης ο οποίος προκαλεί τον καθένα να πάει σε κάποιον από τους γειτονικούς νομούς και να διαπιστώσει ότι η τιμή είναι διαφορετική.

Η τιμή της λαγάνας διαμορφώνεται στα 3 ευρώ το κιλό, τιμή η οποία ισχύει για τα αρτοποιία του νομού και όχι για τα πρατήρια διευκρίνισε ο κ. Δαλθανάσης. Συνδυάστε τη λαγάνα με μία υπέροχη ελληνική φασολάδα, το εθνικό μας φαγητό, είπε ο πρόεδρος των αρτοποιών, ο οποίος θέλησε να στείλει μέσω του «Χ» το δικό του μήνυμα στους καταναλωτές, «είναι καιρός να αρχίσουμε να ψωνίζουμε ελληνικά, να ψωνίζουμε αυτό που παράγουμε και να τρώμε αυτό που παράγουμε. Η κίνηση αυτή δεν αφορά τον εθνικισμό ή κάτι άλλο, έχει να κάνει με τις ζωές μας, με το περαιτέρω βίο μας στην περιοχή που ζούμε που εκ των πραγμάτων η περιοχή μας είναι προβληματική».


Αθρόα εισαγωγή βουλγαρικού ψωμιού αμφίβολης ποιότητας

Μεγάλο πρόβλημα και στη λειτουργία των αρτοποιείων αναδεικνύεται το λαθρεμπόριο, αφού όπως καταγγέλλει, ο κ. Δαλθανάσης, «έχουμε αθρόα εισαγωγή προϊόντων από την Βουλγαρία που δεν ελέγχονται. Ο κάθε Βούλγαρος υπήκοος, φορτώνει το αυτοκίνητό του με ψωμιά, κασέρια, σαλάμια, αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, έρχεται σε κάθε παζάρι και τα διοχετεύει στην αγορά. Εκτός ότι δεν έχουμε έλεγχο των προϊόντων αυτών, έχουμε και καταναλωτές που πηγαίνουν και τα παίρνουν γιατί νομίζουν ότι παίρνουν φτηνό προϊόν. Δεν είναι φτηνό, είναι πολύ ακριβό, γιατί αν θα πάθεις κάτι από αυτά τα προϊόντα δεν θα σε περιθάλψει κανείς. Από την άλλη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι σε θέση να ελέγξουν γιατί δεν έχουν το προσωπικό που απαιτείται για να ελέγξουν. Δεν μπορεί να έχουμε μια υπηρεσία με 2 υπαλλήλους, 1 διευθυντή και έναν υπάλληλο μέσα, δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο. Είναι αδύνατον εξ’ ορισμού». Μόνο ο έλεγχος μπορεί να σώσει την αγορά, θα πει ο πρόεδρος των αρτοποιών που καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν ελληνικά και τοπικά προϊόντα.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/