Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Γιορτάζοντας τα κούλουμα της κρίσης από άκρη σε άκρη της Ροδόπης

Καζάνια με παραδοσιακές φασολάδες σε Ροδίτη, Γρατινή, Μικρό Κρανοβούνι, Ξυλαγανή και Μαρώνεια
         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Καζάνια με φασολάδες, το εθνικό φαγητό της χώρας μας, που κερδίσει ξανά έδαφος λόγω κρίσης, θα στηθούν σε πολλούς οικισμούς της Ροδόπης, όπου θα αναβιώσει η παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα. Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της κακής ψυχολογίας των Ελλήνων πολιτών, τα κούλουμα θα γιορταστούν από άκρη σε άκρη του νομού και αυτό χάρη στη διάθεση μελών διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων. Πολίτες που δεν πτοούνται επειδή κόπηκε η χρηματοδότηση από τους Δήμους, που στο παρελθόν επιχορηγούσαν αδρά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, αποφάσισαν να αναλάβουν τον εορτασμό εξ ιδίων πόρων. Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος της Αποκριάς. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.


Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού. Όλα τα παραπάνω πατροπαράδοτα έθιμα θα τιμηθούν στην Κομοτηνή. H Γευσιγνωσία Α.Ε. του Δήμου Κομοτηνής, με την ευγενική χορηγία της Χούτος Catering A.E. προσκαλεί δημότες και επισκέπτες να περάσουν όλοι μαζί την Καθαρά Δευτέρα από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, απολαμβάνοντας δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, χαλβά και άλλα εδέσματα στο τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας. Καζάνια με φασολάδα όμως ετοιμάζει και ο πολιτιστικός σύλλογος Ροδίτη, όπου ο πρόεδρος Μανώλης Ταπατζάς και τα μέλη θα προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα. Γιορτινό και νηστίσιμο θα είναι και το τραπέζι που θα στηθεί στη Γρατινή, όπου τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας ανέλαβε ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών.

Στο Μικρό Κρανοβούνιο τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών θα προσφέρουν χειροποίητα εδέσματα, ενώ στο κέντρο της Ξυλαγανής ο σύλλογος γυναικών πέρα από τα συνηθισμένα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας θα φτιάξει και λουκουμάδες. Στην γραφική Μαρώνεια οι κάτοικοι ανέλαβαν και φέτος να στήσουν μία μικρή γιορτή για τα κούλουμα. Από τις 11 το πρωί και μετά μπορεί ο κάθε επισκέπτης να γιορτάσει τα κούλουμα… της κρίσης από άκρη σε άκρη της Ροδόπης τρώγοντας λιτά, αλλά γευστικά, κάνοντας μία βόλτα στους υπέροχους οικισμούς με τους φιλόξενους ανθρώπους.