Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αποκάλυψη - ντοκουμέντο: η χειρόγραφη επιστολή του ηγουμένου Εφραίμ προς το μετόχι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος

Εστάλη με την αφορμή της Σαρακοστής αλλά ρωτάμε: τυχαία
"διέρρευσε" τώρα; Μήπως έχει σκοπό να γίνει... ντόρος σε Ξάνθη και Ροδόπη, δυο μέρες πριν την απόφαση του Εφετείου Θράκης;
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ 2 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΤΟΥ  ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ


Το χειρόγραφο γράμμα του Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμαδρίτη Εφραίμ από τις φυλακές Κορυδαλλού προς το Μετόχι Αγ.Νικολάου.



Φυλακές Κορυδαλού
Για τον Π. Νήφωνα 4.2.2012
Ι.Β.Μετόχι Αγ.Νικολάου

Αγαπητοί μου αδερφοί χαίρετε εν Κυρίω.

"Απο τα δεσμά των φυλακών σας Ευλογώ και ταπεινά σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας.

Ευχαριστώ και δοξολογώ το Χριστό μας που επέτρεψε για τις πολλές μου αμαρτίες, να γευθώ έστω και στον άκρον της γλώσσης μου, λίγο απο το Σταυρό Του.

Να συνεχίσετε να προσεύχεσθε ώστε να αντέξουμε εδώ στη φυλακή, που είναι δύσκολο για τον κάθε άνθρωπο πολλώ δε μάλλον για ένα μοναχό.

Ο σταυρός όμως ελαφρύνεται, όταν κανείς σκεφθεί, ότι τις φυλακές τις εγκαινίασε με την παρουσία του, ο ίδιος ο Κυριός μας. Ενθυμούμαι τον αείμνηστον Παπά-Εφραίμ Κατουνακιώτη που τον συνάντησα τότε στα Κατουνάκια μόλις επέστρεψε απο τα Ιεροσόλυμα και μου είπε μετά δακρύον: "Μόλις με πήρανε στις φυλακές Του Κυρίου μας δεν άντεξα και τους είπα: βγάλτε με έξω, γιατί δεν αντέχω και θα λυποθημήσω".

Αντιθέτως εμείς είμεθα καλά και απολαμβάνουμε σεβασμό και απο το προσωπικό και απο τους κρατουμένους. Πίσω απο κάθε φυλακισμένο κρύβεται μία τραγωδία.

Έυχομαι ταπεινά τώρα που ανοίγει το Τριώδιο, όλοι μας να βάλουμε νέαν Πνευματική αρχή με την ταπείνωση που είναι η βάση της πνευματικότητας. Μακάριος ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έχει συντετριμμένη καρδίαν και τεταπεινωμένη. Αυτός βρήκε τον τρόπο τον ορθό για να βρεί την Θείαν Χάριν.

Έυχομαι τέλος το Μετόχι μας να είναι τόπος που αναπαύεται η καρδιά σας και εκεί να αισθάνεσθε την ευωδίαν του Αγίου Όρους και ο λόγος του Π. Νήφωνος να ευφραίνει την αγαθή καρδιά σας, ώστε να ποθείτε τον Εσταυρωμένο Ιησούν Χριστό.

Καλή αντάμωση.''


Με όσην Αγάπη έχω
ο δέσμιος Γέροντας Εφραίμ