Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ο Εβρίτης που εγκατέλειψε τη Νομική και ταρακούνησε την αγορά με την ίδρυση του "κινήματος του οβελία"

Μπορεί να μην έφτασε τελικά στην Αθήνα λόγω παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου αλλά τελικά συγκράτησε τις τιμές, ενώ πέτυχε τον στόχο του σε τοπικό επίπεδο νομού
ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ
ΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 


Αν και το «κίνημα του οβελία» δεν πρόκειται τελικά να φτάσει στην Αθήνα, κατάφερε να ταρακουνήσει το τοπίο στην αγορά και στη διαμόρφωση των τιμών της. Ενας σημαντικός αριθμός μικρών αμνοεριφίων, κάτω από έξι κιλά, έχει ήδη εξαχθεί στην Ιταλία, ενώ φέτος μειωμένη ήταν η ζήτηση και από Τουρκία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επέβαλε «απαγόρευση» στην απευθείας διάθεση, από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, αμνοεριφίων, ανακοινώνοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η πώλησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω των αδειοδοτημένων καταστημάτων λιανικής (κοινώς κρεοπωλεία) και ότι πρέπει να συνοδεύεται από έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί αποδίδουν την παρέμβαση σε «δάκτυλο» των εμπόρων, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για παράνομη πώληση. «Είχαμε βρει τρόπο να μεταφέρονται τα αμνοερίφια με ψυγεία στις πλατείες, όπου και θα γινόταν η πώληση, αλλά μετά την απαγορευτική διάταξη σταματήσαμε κάθε ενέργεια. Δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν στον λαιμό μας», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτρης Καμπούρης. Και αν η «απαγόρευση» είχε στόχο να προφυλάξει τη δημόσια υγεία, ο κ. Καμπούρης αναρωτιέται για πιο λόγο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ανέφερε ότι η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους θα κυμανθεί στα 5-6 ευρώ, «κατευθύνοντας με αυτό τον τρόπο την αγορά».

Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Μιχάλης Τζιότζιος, εξηγεί ότι φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα από την άποψη της διαμόρφωσης της τιμής για τους κτηνοτρόφους και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι καταναλωτές, όταν θα δουν τις τελευταίες ημέρες τις τιμές στη λιανική να εκτοξεύονται. «Μας ζητάνε να δώσουμε τα ζώα με ανοιχτή τιμή και να μας πληρώσουν αφού και εάν τα πουλήσουν», τονίζει. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν το «κίνημα του οβελία», καθώς, λόγω της φήμης ότι θα πουληθούν αμνοερίφια στις πλατείες σε φθηνές τιμές, όπως οι πατάτες, δεν έχουν κάνει παραγγελίες στα σημεία λιανικής.


Εγκατέλειψε τη Νομική...

Ωστόσο το «κίνημα του οβελία» κατάφερε με έναν τρόπο να ανατρέψει τα δεδομένα. Ο κ. Βάκης Τσομπανίδης τελείωσε τη Νομική Σχολή, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στον Εβρο για να ασχοληθεί με τη κτηνοτροφία. Βλέποντας την πίεση στις τιμές από την πλευρά των εμπόρων, πριν μόλις λίγες εβδομάδες αποφάσισε να οργανώσει μια νέα ομάδα κτηνοτρόφων και να βρει ένα νόμιμο τρόπο απευθείας διάθεσης των αμνοεριφίων. Κάπως έτσι συστάθηκε το Σωματείο «Αμνός» με μέλη 150 κτηνοτρόφους από τον νομό Εβρου. Ο «Αμνός» υπολογίζει ότι θα διαθέσει περίπου 2.000 αμνοερίφια μέσω τριών κρεοπωλείων στην περιοχή. Πρόκειται για το κρεοπωλείο που βρίσκεται εντός του σούπερ μάρκετ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου και δύο ακόμα ιδιωτικά, τα οποία θα διαθέσουν αποκλειστικά τα αμνοερίφια της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών με προμήθεια 0,30 ευρώ το κιλό. «Η τιμή για τους κτηνοτρόφους διαμορφώνεται στα 6- 6,50 ευρώ (σ.σ. οι τιμές στον Εβρο για τους παραγωγούς δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ) ενώ στους καταναλωτές τα αμνοερίφια θα φτάσουν στα 7,50 ευρώ», εξηγεί ο κ. Τσομπανίδης. Στα άμεσα σχέδια της ομάδας είναι να προχωρήσουν σύντομα στη συσκευασία του κρέατος των αμνών που εκτρέφουν έτσι ώστε να βγαίνουν επώνυμα στην αγορά.


Πηγή:   http://www.kathimerini.gr/