Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κατασχέσεις από το Δασαρχείο λόγω παράνομης υλοτομίας στον Έβρο


Όλο και μεγαλύτερη στροφή των καταναλωτών στα καυσόξυλα καταγράφεται λόγω της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο "επί ποδός" βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Όλο και μεγαλύτερη στροφή των καταναλωτών στα καυσόξυλα καταγράφεται λόγω της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που το έχουν καταστήσει «είδος πολυτελείας». Ωστόσο "επί ποδός" βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία όχι μόνο της μεγαλύτερης ζήτησης καυσόξυλων αλλά και λόγω των περιστατικών αισχροκέρδειας, που σημειώνονται.


Περιστατικά παράνομης υλοτομίας καταγράφονται και στον Έβρο, σύμφωνα με το Δασάρχη Αλεξανδρούπολης κ. Μπακλαγή Ζαχαρία. Το πρόβλημα προκύπτει όταν κάποιοι κόβουν ξύλα και στη συνέχεια τα εμπορεύονται. Τα καυσόξυλα είναι αποκλειστικά για προσωπική χρήση αυτού που τα κόβει και απαγορεύεται ρητά η πώλησή τους, διεμήνυσε ο κ. Μπακλαγής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το e-evros.gr.Οι δασικές υπηρεσίες διενεργούν ελέγχους και κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα παράνομης υλοτομίας, ακολουθείται η διαδικασία της κατάσχεσης.

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν από πού προμηθεύονται τα καυσόξυλα. Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να τα προμηθευτούν σύμφωνα με το Δασάρχη Αλεξανδρούπολης. Ο πιο απλός τρόπος είναι να απευθυνθούν σε κάποιον από τους εμπόρους που τα πωλούν νόμιμα. Για κατοίκους ορεινών περιοχών κυρίως αγρότες, αλλά και πολύτεκνους και στρατευμένους οικογενειάρχες υπάρχει το ετήσιο πρόγραμμα κάλυψης αναγκών από το Δασαρχείο. Πρόκειται για ξύλα που αγοράζει η υπηρεσία από τους κατά τόπος Συνεταιρισμούς και τα διαθέτει σε χαμηλή τιμή στους δικαιούχους. Ωστόσο φέτος λόγω της μειωμένης πίστωσης από το αρμόδιο υπουργείο περιορίστηκε η διάθεση καυσόξυλων στους δικαιούχους.

Ένας τρίτος τρόπος είναι η κοπή ξύλων από κατοίκους οικισμών σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά τους όρια. Και σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να τηρούνται όσα προβλέπονται από την αστυνομική δασική διάταξη τόσο για τα δέντρα που μπορούν να κοπούν όσο για τις ημέρες που επιτρέπεται η κοπή (1ο 15/ήμερο Νοεμβρίου, Ιανουαρίου, Μαρτίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά ισχύουν για κατοίκους πόλεων και χωριών κάτω των 10.000 κατοίκων. Επομένως, δεν ισχύουν για τους Αλεξανδρουπολίτες.