Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή Μουζά σε Στουρνάρα και Σταμάτη για την αδικία με το πετρέλαιο θέρμανσης


Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας υποστηρίζει (δικαίως) ότι ο Β. Έβρος αδικείται από τον καθορισμό των Ζωνών, με βάση τις οποίες θα δίδεται η επιστροφή φόρου και εξηγεί το γιατί 
        ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ





Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Επικρατείας και τον Υφυπουργό Οικονομικών, με την οποία εξηγεί τους λόγους που ο Βόρειος Έβρος αδικείται από τον καθορισμό των Ζωνών, με βάση τις οποίες θα δίδεται η επιστροφή φόρου για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Ο δήμαρχος εξηγεί ότι δε μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των ζωνών η μέση ετήσια θερμοκρασία, με στοιχεία που λαμβάνονται στην Αλεξανδρούπολη και τα ίδια να ισχύουν και για την Ορεστιάδα.
Η απόσταση των 120-150 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη και το ότι η Ορεστιάδα είναι η βορειότερη πόλη της Ελλάδας με ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ο Βόρειος Έβρος πρέπει να ενταχθεί στην Α Ζώνη, μαζί με τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Καστοριά, την Φλώρινα κλπ.
Η επιστολή του δημάρχου Ορεστιάδας:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για να καταθέσω τον έντονο προβληματισμό μας, σε σχέση με τον καθορισμό των γεωγραφικών ζωνών, με βάση τις οποίες θα θεσμοθετηθεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης (ή επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης).
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες μας, φέρουν την περιοχή της Ορεστιάδας στη Β΄ Ζώνη, όπως ολόκληρος ο νομός Έβρου και οι νομοί Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας. Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μόνο ο νομός Δράμας φέρεται να εντάσσεται στην Α΄ Ζώνη, μαζί με νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτή είναι μια μεγάλη αδικία για την περιοχή του Βορείου Έβρου.
Εξ όσων πληροφορηθήκαμε, λαμβάνονται υπόψη μετεωρολογικά στοιχεία από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και με βάση αυτά έγινε η ένταξή μας στη Β’ Ζώνη.
Η Αλεξανδρούπολη όμως βρίσκεται 120-150 χιλιόμετρα νοτιότερα της Ορεστιάδας και όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχουν καμία σχέση οι κλιματολογικές συνθήκες μεταξύ του Νοτίου και του Βορείου Έβρου.
Επιπροσθέτως, η περιοχή μας έχει τα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Έβρο και τον Άρδα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ποσοστά υγρασίας, από τα υψηλότερα στην Ελλάδα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κάθε χειμώνα, περισσότερες από είκοσι ημέρες κάθε μήνα, σημειώνονται θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.
Φρονούμε ότι ειδικά η περιοχή του Βορείου Έβρου και του Δήμου Ορεστιάδας, πρέπει να ενταχθεί οπωσδήποτε στην Α’ Ζώνη, μαζί με τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και του βορείου τμήματος του νομού Δράμας, αφού έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και σημειώνουν κάθε χρόνο τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η Ορεστιάδα είναι το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, αρκετά χιλιόμετρα πιο πάνω από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η κεντρική εξουσία δε μπορεί να αντιμετωπίζει την Ορεστιάδα και τους απομονωμένους οικισμούς της με τους εναπομείναντες ηλικιωμένους ακρίτες, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει αστικές περιοχές που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα νοτιότερα από αυτήν.
Για πληρέστερη ενημέρωση, σας γνωστοποιώ συγκριτικούς πίνακες από τους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που παρουσιάζουν τη μέση μηνιαία θερμοκρασία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο των δύο τελευταίων ετών.
Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε και ο ίδιος την «αβλεψία» που οδήγησε στην αδικία αυτή και θα πράξετε τα δέοντα για να διορθωθεί άμεσα.
Με τιμή
Δημήτρης Μουζάς
Δήμαρχος Ορεστιάδας

Ιαν-12  Φεβ-12            Ιαν-11 Φεβ-11
Ορεστιάδα       0,9       0,5       2,3      2,4
Αλεξ/πολη       3,2       3,2       4,5      4,7
Ξάνθη  3,3       3,9       5,6      5,6
Δράμα 1,3       3,7       4,2      4,9
Κομοτηνή        3,1       3,2       5,3      5