Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ολο το πόρισμα του ελέγχου για το Νοσοκομείο​ Αλεξανδρού​πολης

Πλήθος παρατυπιών αλλά και σκόπιμων ενεργειών με ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτει ο Γενικός Επιθεωρητής Σ.Ε.Υ.Υ.Π Μακεδονίας–Θράκης


ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;


Πλήθος παρατυπιών αλλά και σκόπιμων ενεργειών που έβλαψαν τα συμφέροντα του Νοσοκομείου με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ήταν τα ευρήματα του ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Σ.Ε.Υ.Υ.Π Μακεδονίας–Θράκης, για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η Έκθεση Ελέγχου που έχουμε στα χέρια μας, όπως είχαμε γράψει και στο φύλλο της 25 Ιανουαρίου, αποδίδει σημαντικές ευθύνες σε στελέχη του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικά μερικά αποσπάσματα της έκθεσης, από τα οποία βέβαια έχουν αφαιρεθεί ονόματα προσώπων και εταιρειών. Απουσία ανταγωνισμού. Στο 1/3 περίπου των ειδών δεν υπήρξε ίχνος ανταγωνισμού, γιατί κόπηκαν όλες οι υπόλοιπες Τεχνικές προσφορές, εκτός αυτών της εταιρείας (όνομα εταιρείας). Η πραγματική προτεινόμενη δαπάνη στα είδη στα οποία απέμεινε μόνο ένας προμηθευτής θα ανερχόταν σε 408.589 ευρώ, ενώ στα αντίστοιχα της υφιστάμενης σύμβασης ήταν 88.356 ευρώ


Αναιτιολόγητες απορρίψεις προσφορών

Από την τεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού, είναι σαφές με βάση τα ευρήματα του παραπάνω πίνακα, ότι όπου συμμετέχουν οι εταιρείες συμφερόντων (αναφέρονται ονόματα), κόβονται από την επιτροπή διενέργειας (αξιολόγησης) του διαγωνισμού, όλες οι υπόλοιπες προσφορές όλων των υπολοίπων εταιρειών. Η απόρριψη αυτών των προσφορών είναι αναιτιολόγητη ουσιαστικά, γιατί έχουν είτε γενική, είτε ασαφή και αόριστη, είτε λαθεμένη αιτιολογία και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση που απαιτεί ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.


Μετέτρεπαν το διαγωνισμό σε απευθείας ανάθεση

Προσανατόλιζαν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στις εταιρείες συμφερόντων (αναφέρονται τα ίδια ονόματα), με την αναιτιολόγητη απόρριψη, εκτός μιας, όλων των υπόλοιπων προσφορών.

Αυτό συνεπαγόταν αυτόματα γενικό αποκλεισμό όλων των εταιρειών, γιατί άνοιγαν μόνο την οικονομική προσφορά της μοναδικής εταιρείας που επιλέχθηκε από την τεχνική αξιολόγηση.

Με αυτή την μεθόδευση εξέτρεπαν τη διαγωνιστική διαδικασία σε διαδικασία απευθείας ανάθεσης και καταργούσαν στην πράξη το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού από μειοδοτικό σε προσωπική επιλογή, αναθέτοντας ουσιαστικά την προμήθεια στην προτιμώμενη εταιρία, ζημιώνοντας τελικά το Νοσοκομείο.


Φωτογραφικές προδιαγραφές

Συνεπώς διαπιστώνουμε ότι οι Τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού 37/2005, σε μεγάλο βαθμό κρίνονται ότι ήταν «φωτογραφικές», γιατί είχαν προσαρμοσθεί για να αντικρίζουν τα τεχνικά στοιχεία των εταιρειών συμφερόντων (αναφέρονται τα ίδια ονόματα) και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό να δύνανται να αποκλείσουν τις υπόλοιπες εταιρείες…Συνεπώς κατέστειλαν τον ανταγωνισμό και δημιουργούσαν «επιχειρήματα» στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού να μεροληπτήσει υπέρ της προτεινόμενης εταιρείας και σε βάρος των συμφερόντων του νοσοκομείου.


Η συνολική ζημιά του νοσοκομείου

1. Από διαγωνισμό για την προμήθεια αναλώσιμων υλικων χειρουργείου 491.099,7

2. Από προμήθεια υγειονομικού υλικού 4,391,7

3. Από προμήθεια ειδών ιατρονοσηλείας 119.758,2

4. Από προμήθεια επιδεσμικού υλικού 359.426,2

Σύνολο ζημιών 974.676,17


Πειθαρχικές ευθύνες

Αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες:

1. Στα μέλη των επιτροπών σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών.

2. Στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης 3 διαγωνισμών

3. Στους γραμματείς των επιτροπών αξιολόγησης,

4. Σε κεντρικά στελέχη της διοίκησης του Νοσοκομείου.


Αναστολή άσκησης καθηκόντων

Προτάθηκε η αναστολή της άσκησης των καθηκόντων δύο πρώην διοικητικών στελεχών.

Καταλογισμός ζημίας 568.000

Καταλογίζονται οι παράνομες χρεώσεις τιμών των υλικών που περιγράφονται στον πίνακα 3 προμήθειας αναλώσιμων υλικών χειρουργείου και πίνακα 5 προμήθειας συσκευών –οργάνων ειδών ιατρονοσηλείας, συνολικού ύψους 568.750,35 ευρώ

Το ποσό κατανέμεται στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης και στα μέλη των οργάνων της διοίκησης.


Διευκρίνιση του πρώην Διοικητή κ. Χρήστου

Επειδή στο δημοσίευμα της ΓΝΩΜΗΣ της 25 Ιανουαρίου, αναφέρθηκαν αόριστα «ότι εμπλέκονται ονόματα πρώην διοικητή και υποδιοικητή», ο πρώην διοικητής κ. Χρήστου μας τόνισε ότι το πόρισμα δεν του αποδίδει καμία ευθύνη, απεναντίας αναφέρει ότι αυτός «προσπάθησε να σταματήσει τους προβληματικούς αυτούς διαγωνισμούς» και ότι μηνύθηκε γι’ αυτό από την θιγομένη εταιρία.

 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/