Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη Δερμεντζόπουλου για την πολιτική επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ
ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ METRO



Πως κρίνετε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς?


Με μια λέξη: Αναμενόμενα. Και εξηγώ. Από την υπογραφή του Μνημονίου και μετά, η Κυβέρνηση ακολουθεί ένα δικό της αδιέξοδο δρόμο. Κατ’ ουσία μόνη της, με επιλογές πολιτικών που μέρα με τη μέρα, μέτρο με το μέτρο, αντί να οδηγήσουν τη χώρα προς μια λυτρωτική διέξοδο, τη βυθίζουν ολοένα και περισσότερο σε μεγαλύτερη κρίση.

Έτσι σήμερα, που έμμεσα αναγνωρίζει την λάθος επιλογή της και την αποτυχία των μέτρων της, ζητάει στην ουσία συνενοχή και όχι συναίνεση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σταθερά εδώ και πολύ καιρό, έχει προτείνει αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με συγκεκριμένα μέτρα, με κύρια στόχευση, στο μεν εσωτερικό της χώρας την αναπτυξιακή προοπτική και την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, χωρίς νέα σκληρά μέτρα, στη δε ΕΕ την διεκδίκηση συνολικού πακέτου (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις., μείωση κόστους δανεισμού, επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων, Ευρωομόλογο, Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο).

Και βέβαια, δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Εάν λοιπόν η Κυβέρνηση επιθυμεί ειλικρινά συναίνεση, πρώτο της βήμα είναι η πλήρης υιοθέτηση των αναγκαίων αυτών συνθηκών.


Το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης το αποκλείετε?

Σε όποια χώρα «μπήκε» το ΔΝΤ υπήρξαν σοβαρές πολιτικές ανακατατάξεις, δραματικές αλλαγές και ρευστότητα του πολιτικού συστήματος. Με το σκεπτικό αυτό πιθανόν να υπάρξει και η ανάγκη που λέτε. Αλλά, όπως και να έχει, χωρίς τις προϋποθέσεις που προηγούμενα ανέφερα, εκτιμώ πως δεν θα έχει μέλλον.


Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σε επίπεδο συνοχής και λειτουργίας εν τούτοις η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τι φταίει?

Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών όσον αφορά τη ΝΔ, μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά σιγά σιγά επιτυγχάνεται. Έχει καταγραφεί στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, καταγράφεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, αποτυπώνεται στις καθημερινές συζητήσεις του κόσμου. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι η αφετηρία από τις Εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 ήταν πολύ χαμηλά. Ήθελε και θέλει πολύ μόχθο από πλευράς της ΝΔ. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό γίνεται. Θα δείτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τους δημοσκοπικούς δείκτες να το επαληθεύουν.

Θα συμφωνήσω όμως στο ακέραιο σε ότι αφορά την εικόνα διάλυσης και έλλειψης συντονισμού, που παρουσιάζει η σημερινή Κυβέρνηση.


Σας προβληματίζει ο «κατακερματισμός» της κεντροδεξιάς. Μετά τον ΛΑΟΣ και η Δημοκρατία Συμμαχία αποδυναμώνει εκλογικά τη Ν.Δ.

Διαχρονικά η ΝΔ αποτελούσε το βασικό κορμό και εκφραστή της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας. Έτσι και σήμερα η όποια φαινομενική αποδυνάμωση, αποτελεί λάθος εικόνα. Η υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά του κόμματος μας, από τη στάση στο Μνημόνιο μέχρι τη στήριξη κοινοβουλευτικά αρκετών διαρθρωτικών αλλαγών, θα αποδείξουν ότι δεν θα υπάρξει αυτό που ονομάζετε «εκλογική αποδυνάμωση».


Ο Κώστας Καραμανλής δεν θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποια στιγμή για όσα του έχουν καταλογίσει, κυρίως για την κατάσταση της οικονομίας?

Πιστεύω πως ο ίδιος θα κρίνει πότε θα αναφερθεί σε όλα αυτά. Θεωρώ ότι κριτήριο για την επιλογή της χρονικής στιγμής αποτελεί το συμφέρον του Έθνους.

.