Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σε λίγο αναμένεται η Κατσέλη στην Θράκη της ανεργίας

Με αγωνία και προσδοκίες περιμένουν την έλευσή της οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι χιλιάδες άνεργοι του Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με αγωνία και προσδοκίες περιμένουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι χιλιάδες άνεργοι του Έβρου την έλευση της Λούκας Κατσέλη. Η Υπουργός Εργασίας αναμένεται σήμερα στον Έβρο, το νομό της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης και της ερήμωσης. Βασικός σκοπός της επίσκεψής της, είναι η παρουσίαση των προγραμμάτων του υπουργείου της για την απασχόληση, τα γνωστά και ως Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).

Η Λ. Κατσέλη, αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα λίγο μετά τις 5 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και θα αναχωρήσει για το Σουφλί. Εκεί θα συναντηθεί με φορείς του Έβρου στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου στις 6μμ. Βασικό αντικείμενο, η εφαρμογή του προγράμματος «Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης», όμως αναμένεται να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις που θα τεθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες για θέματα αρμοδιότητάς της που να αφορούν τη Θράκη. Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η συνάντηση που θα έχει το πρωί της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη, λίγο πριν τις 8.30 με αντιπροσωπεία των πρώην εργαζομένων του Ομίλου Λαναρά (ΟΤΤΟ Έβρος), όπου αν και το πρόβλημα είναι γνωστό, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο σοβαρό πρόβλημά τους που παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς εργασία εδώ και πολλούς μήνες, και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Λίγο μετά, θα υπάρξει σύσκεψη με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου Έβρου, παρουσία της προέδρου της Εργατικής Εστίας Βάσως Τσιμπίδα κα θα ακολουθήσει επίσκεψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Συνδικαλιστικοί φορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων, παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της επίσκεψης αν και κρατούν «μικρό καλάθι». Σε προ ημερών δηλώσεις του στη «Γ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου κ. Απόστολος Γκιγκούδης, σημείωνε πως είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δοθούν συγκεκριμένες και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας που ταλανίζουν και τον Έβρο, εδώ και χρόνια. «Θα πρέπει τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης να εφαρμοστούν άμεσα, να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες, μέσα από την εκπαίδευση και την απασχόληση των ανέργων». Παράλληλα σημειώθηκε η ανάγκη, το παρόν κτίριο να καταστεί περισσότερο λειτουργικό.


Γιαννακίδης: Σημαντικό εργαλείο τα τοπικά σύμφωνα Απασχόλησης


Διεργασίες και παρουσιάσεις των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης έχουν ήδη γίνει σε Καβάλα και Δράμα. Το πρόγραμμα ύψους 30 εκ ευρώ αφορά την Καβάλα και την Δράμα σε πρώτη φάση, την Ξάνθη και την Ροδόπη σε δεύτερη και τέλος τον Έβρο.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο το πρόγραμμα αυτό, το οποίο, όπως είπε θα συμβάλλει στον περιορισμό του προβλήματος της ανεργίας, τονίζοντας παράλληλα ότι, «γίνεται μια προσπάθεια από το υπουργείο ανάκαμψης του κλίματος του αναπτυξιακού ώστε βραχυπρόθεσμα και άμεσα να δώσουμε λύση βιοπορισμού σε πολίτες που περνούν δύσκολα σήμερα.»


Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης

Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και έχουν ως βασικό στόχο την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ανέργων, αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Τα Τ.Ο.Π.Σ.Α. αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιάμεσων φορέων, όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο. Παράλληλα, η Κοινωνική Οικονομία θεσμοθετείται ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη συμμετοχικών μορφών επιχειρηματικότητας, η προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.


info

Η κ. Κατσέλη θα συναντηθεί με φορείς του Έβρου στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 6μμ και με φορείς της Ξάνθης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 1μμ.

Η Υπουργός κ. Κατσέλη θα παραχωρήσει συνεντεύξεις τύπου προς τα ΜΜΕ:

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 στις 8.15μμ στο Δημαρχείο Σουφλίου προς τα ΜΜΕ.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 στις 2.50 μμ στο Γραφείο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης

 
 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/