Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Xωρίς απρόοπτα η παρουσία Νταβούτογλου σε Ξάνθη-Εχίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ
XANTHIPRESS
ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ



Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση και αλλαγές στο πρόγραμμά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε τελικά το βράδυ της Τετάρτης στις 8 στον Εχίνο, απευθείας από την Κομοτηνή. Τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ καθώς επίσης οι βουλευτές Μάντατζη Τσετίν και Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μέτε, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες της μειονότητας. Οι νέοι του χωριού φώναξαν συνθήματα όπως «είμαστε περήφανοι για σένα» χωρίς καμία διάθεση πρόκλησης, ενώ οι κάτοικοι θυσίασαν ένα αρνί, όπως επιτάσσει το έθιμο.

Παρότι η αρχική υποδοχή ήταν σχετικά ενθουσιώδης η ανταπόκριση από τους κατοίκους δεν ήταν εντυπωσιακή και ίσως δεν είχε μεγάλες διαφορές από επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα της ομιλίας του Αχμέτ Νταβούτογλου τα καφενεία του χωριού ήταν σχεδόν γεμάτα. Πάντως η παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν ήρεμη και μετριοπαθής.


Ομιλία στον Εχίνο

Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο χώρο της λαϊκής αγοράς, κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες ομιλίες του στη Ροδόπη, έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στις προσπάθειες που γίνονται από τους δύο Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών. Τόνισε πάντως ότι ήθελε από καιρό να επισκεφθεί τον οικισμό του Εχίνου.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί, επανέλαβε τις τρεις επισημάνσεις που είχε κάνει νωρίτερα. Τους κάλεσε να είναι «ενωμένοι και να διατηρήσουν τη γλώσσα και τη θρησκεία τους» αλλά και να συμμετάσχουν «στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας ως Έλληνες πολίτες.» Παράλληλα, δεν παρέλειψε και πάλι να επισημάνει ότι έχουν το προνόμιο να είναι Ευρωπαίοι πολίτες, συνιστώντας να το εκμεταλλευτούν.


Στην Ξάνθη τα μεσάνυχτα

Μετά τα συνηθισμένα δώρα και το γεύμα στον Εχίνο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο μετά τις 11, αναχώρησε για την Ξάνθη. Επισκέφθηκε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όπου έμεινε για περίπου 45 λεπτά και αμέσως μετά την έδρα του ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε στην οδό Στογιαννίδου (πρώην οικία Αγγά).

Η μεταμεσονύχτια επίσκεψη – την οποία παρακολούθησαν μόνο δημοσιογράφοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι- δεν είχε ουσιαστικό αλλά περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα αφού επέλεξε να επισκεφθεί δύο θεσμούς που δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία, παρότι η επίσκεψή του χαρακτηρίστηκε ιδιωτική. Άλλωστε από το πρωί είχει συναντήσει κατ΄επανάληψη όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα τον Ψευδομουφτή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναχώρησε στη 1.10 για την Καβάλα, όπου διανυκτέρευσε πριν την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια από τις πιο ήρεμες και μετριοπαθείς παρουσίες Τούρκου Αξιωματούχου στη Θράκη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας και η παρουσία πολλών αστυνομικών υπενθύμιζαν ότι πρόκειται για επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της γείτονος.





Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/