Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κινδύνεψε η ζωή 12χρονου στην Κομοτηνή από υπερβολική κατανάλωση βότκας

Από την κεντρική πλατεία της πόλης μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο
Με τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες ξεπέρασε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
 Κορώνα γράμματα με τη ζωή του έπαιξε ένας 12χρονος στην Κομοτηνή, όταν κατανάλωσε υπερβολική δόση αλκοόλ, αλλά ευτυχώς σε αυτό το παιχνίδι βγήκε νικητής. Ήταν απόγευμα της Τρίτης στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, στην Κομοτηνή, όταν περαστικοί εντόπισαν τον έφηβο λιπόθυμο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρέθηκε άμεσα στο σημείο και διαπίστωσε ότι ο ασθενής είναι ένα παιδί μόλις 12 ετών, το οποίο βρίσκονταν ημικωματώδη, από την πόση βότκας. Η μεγάλη ποσότητα αλκοολούχου ποτού που είχε πιει δηλητηρίασε το αίμα του, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ακόμα και η ζωή του.

Σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του

Τη σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε στο «Χ» ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Ηρακλής Χατζηνέστωρος, «το παιδί βρέθηκε πεσμένο στην πλατεία και στις 19:30 περίπου της Τρίτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση, λόγω μέθης, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Υπέστη δηλητηρίαση στο αίμα του με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να το διασωληνώσουν και να το διακομίσουμε σε άλλο νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά σοβαρή. Τελικά δεν έγινε διασωλήνωση, έγιναν οι κατάλληλες ιατρικές ενέργειες και σταθεροποιήθηκε η κατάσταση σου. Το παιδί βέβαια ξύπνησε μετά από πάρα πολλές ώρες. Παρακολουθείται συνεχώς και παραμένει στην παιδιατρική κλινική. Υπήρχαν πολλές πιθανότητες αν δεν μεταφερόταν εγκαίρως το παιδί να πέθαινε».


Προβληματίζουν στοιχεία έρευνας για κατανάλωση αλκοόλ από έφηβους

Η κατανάλωση αλκοόλ από έφηβους μπορεί να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τα δεδομένα της πόλης μας, όμως η ποσότητα η οποία καταναλώθηκε στην περίπτωση του 12χρονου είναι πρωτοφανής και προκαλεί προβληματισμό. Το πρόβλημα υπάρχει και αποδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία μελέτης του ΚΕΘΕΑ σε παιδιά της περιοχής μας. Σύμφωνα με τα αυτά παιδιά ηλικίας 14 ετών σε ποσοστό άνω του 20-25% καταναλώνουν αλκοόλ περισσότερες από 20 φορές τον μήνα, ένα ποσοστό γύρω στο 15% κάνουν για πρώτη φορά σε αυτή την ηλικία χρήση παράνομης ουσίας, κυρίως χασίς, και ένα ποσοστό 2,8% κάνουν για πρώτη φορά χρήση ηρωίνης. «Τα ποσοστά είναι συγκλονιστικά, εάν φανταστούμε ότι το δείγμα που πήραμε από την Ροδόπη δείχνει μια σχετική καθυστέρηση των παιδιών της Ροδόπης σε σχέση με τα στοιχεία που προκύπτουν από το πανελλήνιο δείγμα. Πρέπει να δουν οι γονείς το πρόβλημα σοβαρά και να αντιληφθούν τι κάνουν τα παιδιά πίσω από τις κλειστές πόρτες», ανέφερε σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής.


Μετά το αλκοόλ ακολουθούν άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες

Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το αλκοόλ είναι ένα ισχυρή εξαρτησιογόνα ουσία που καταστέλλει τις λειτουργίες του σώματος και της σκέψης. Επηρεάζει τον συντονισμό των κινήσεων, την αντίδραση, την όραση και την κρίση. Η μπύρα και το κρασί δεν είναι πιο «ασφαλή» από τα «βαριά» ποτά. Ένα κουτάκι μπύρα (330 ml), ένα ποτήρι κρασί (125 ml) και 40 ml ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, κ.λ.π. έχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ και προκαλούν τις ίδιες συνέπειες στο σώμα και τη σκέψη. Για να μεταβολιστεί πλήρως ένα ποτό, χρειάζονται κατά μέσο όρο 2 με 3 ώρες. Τίποτα δε μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή, όπως η κατανάλωση καφέ ή το κρύο ντους. Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μειώνει τη σχολική απόδοση, την ικανότητα απορρόφησης της γνώσης και τη συγκέντρωση. Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ηλικίες έχει δραματική επίδραση στην προσωπικότητα, προκαλεί ευερεθιστότητα, εχθρικότητα και επιθετικότητα αυξάνοντας τον κίνδυνο πειραματισμού και με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Στην Ευρώπη και την Αμερική, ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία τα αγόρια δοκιμάζουν αλκοόλ είναι τα 11 έτη ενώ τα κορίτσια τα 13 έτη. Μέχρι τα 14 χρόνια τους, συνολικά το 41% των παιδιών συνολικά έχει δοκιμάσει τουλάχιστον ένα ποτό. Η πρόωρη έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ έχει συσχετιστεί με βίαιη συμπεριφορά όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και της ενήλικης ζωής.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε πρώιμη ηλικία είναι ένα ανησυχητικό γνώρισμα των σχετικά πρόσφατων χρόνων που αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό στις χώρες του Δυτικού κόσμου, καθώς επίσης και στη χώρα μας, ενώ στην πόλη μας έκανε την εμφάνισή του ξαφνικά και σοκαριστικά όταν κινδύνεψε ένα παιδί μόλις 12 ετών.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/