Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στην Κομοτηνή στειρώνουν τα θηλυκά για να περιοριστούν τα αδέσποτα

Ο κτηνίατρος με ειδικό συνεργείο έχει βγει στους δρόμους της πόλης, ενώ το κυνοκομείο φιλοξενεί σήμερα 170 αδέσποτα

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Περισσότερα από 170 αδέσποτα φιλοξενεί σήμερα το κυνοκομείο της Κομοτηνής, και το πρόβλημα των αδέσποτων στους δρόμους της πόλης φαντάζει και το ίδιο «αδέσποτο». Τι και αν εθελοντές φροντίζουν τα δεκάδες ζώα, περαστικοί τα ταΐζουν, και πολλοί τα υιοθετούν. Οι ασυνείδητοι κυκλοφορούν στους δρόμους και συνεχίζουν να κακοποιούν και να δηλητηριάζουν τα αδέσποτα. Φιλότιμες είναι και οι προσπάθειες του Φιλοζωικού Σωματείου Κομοτηνής, τα μέλη του οποίου έχουν δημιουργήσει το δικό τους καταφύγιο ζώων. Οι ανάγκες όμως, ξεπερνούν τις δυνατότητες τους, αφού περί τα 140 ζώα φροντίζουν στο άσυλο που διατηρούν με δικά τους έξοδα και προσωπική δουλειά.

Το διαχρονικό πρόβλημα απαιτεί συνολική αντιμετώπιση, αλλά κυρίως ενημέρωση του πληθυσμού, ότι η φροντίδα ενός ζώου, είναι σοβαρή υπόθεση και η εγκατάλειψη δεν είναι λύση. Προς το παρόν στο δημοτικό κυνοκομείο της Κομοτηνής, οι εργαζόμενοι, μαζί με τον κτηνίατρο, προσπαθούν να περιορίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Έτσι, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ειδικό συνεργείο κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης και συγκεντρώνει τα ζώα, για να εξεταστούν και να στειρωθούν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνονται στα θηλυκά σκυλιά σε περίοδο ζευγαρώματος, τα οποία και στειρώνονται, για να περιοριστεί ο αριθμός των νέων γεννήσεων σκύλων που θα καταλήξουν στο δρόμο. Όπως είπε ο κ. Πετρίδης «Αυτό το οποίο κάνει ο κτηνίατρος του δήμου με ένα συνεργείο, είναι να συγκεντρώνει τα θηλυκά που είναι σε «οίστρο» αυτές τις μέρες και δημιουργούν τα κοπάδια αυτά που παρατηρούμε. Αυτά τα δύο, τρία κοπάδια με τα αρσενικά που παρατηρούμε πίσω από τις θηλυκές σε περίοδο ζευγαρώματος, οπότε μαζεύει τις θηλυκές, τις πηγαίνει στο κυνοκομείο όπου γίνεται η απαραίτητη στείρωση και έτσι διαλύονται και τα κοπάδια των αρσενικών, που δημιουργούν την επικινδυνότητα και την όχληση στους κατοίκους».

Ο παράδεισος των αδέσποτων

Είναι γνωστό ότι στην Κομοτηνή, ακόμα και κάτοικοι γειτονικών πόλεων εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Θεωρείται ο παράδεισος των αδέσποτων. Κυκλοφορούν στους δρόμους και οι αρμόδιοι δείχνουν αδυναμία να τα ελέγξουν. Αυτό ξεκαθάρισε και ο δήμαρχος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρωθούν όλα τα αδέσποτα, καθώς ήδη το κυνοκομείο είναι γεμάτο. Τα 170 ζώα που φιλοξενούνται μόνο στο κυνοκομείο, φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δε λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη, παραδέχθηκε ο κ. Πετρίδης. Αν και το πρόβλημα, έχει τουλάχιστον περιοριστεί, τα τελευταία χρόνια, δεν παύει να απασχολεί τη δημοτική αρχή, κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη και κυρίως το Φιλοζωικό Σωματείο.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι, «δεν υπάρχει δυνατότητα να μαζευτούν όλα τα αδέσποτα. Μάλιστα ήδη το κυνοκομείο μας έχει πάνω από 170 αδέσποτα, άλλα τόσα έχει περίπου το άσυλο της Φιλοζωικής που βοηθάει πάρα πολύ και συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά μαζί. Άλλα 50 έχει ένα ιδιωτικό κυνοκομείο που έχουν κάνει κάποιοι άνθρωποι φιλόζωοι, πίσω από τις φυλακές. Κάποια στιγμή, πρέπει να κάνουμε ένα άσυλο στο οποίο θα μαζεύουμε τους ασυνείδητους, οι οποίοι δημιουργούν τα αδέσποτα, αυτό πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία, αν όχι αυτό τουλάχιστον να τους απομονώνουμε στην γειτονιά μας, στην οικογένεια ή στον κύκλο μας. Να τους απομονώνουμε, αυτοί είναι που δημιουργούν τα αδέσποτα, ούτε ο δήμος, ούτε οι ζωόφιλοι, είναι οι ασυνείδητοι που τα εγκαταλείπουν στο δρόμο”, τόνισε ο κ. Πετρίδης.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/