Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σοκ: Ψαρεύουν στον ποταμό Έβρο με... ηλεκτρικό ρεύμα

Βούλγαροι και Ελληνες ψαράδες αφανίζουν κάθε ίχνος ζωής στον ποταμό, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους για να εξοντώσουν μαζικά τα ψάρια

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ενα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, άνευ προηγουμένου, συντελείται στον ποταμό Εβρο, με θύμα τα ψάρια του. Σύμφωνα με καταγγελίες Ελλήνων αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ορεστιάδας, Βούλγαροι και Ελληνες ψαράδες χρησιμοποιούν απαγορευμένες και καταστροφικές μεθόδους για να εξοντώσουν μαζικά τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν παράνομα στο εμπόριο.

Στα βόρεια του Εβρου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ψαράδες από τη γειτονική χώρα δολοφονούν με ηλεκτρικό ρεύμα τους ιχθυοπληθυσμούς, ενώ στην ελληνική πλευρά ντόπιοι αλιείς, με κίνητρο την κερδοσκοπία, απλώνουν δίχτυα από τη μια όχθη στην άλλη και «χτενίζουν» το ποτάμι, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.


Με μπαταρίες

«Αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα. Στον βόρειο Έβρο , από την Ορεστιάδα και πάνω, Βούλγαροι ψαράδες μπαίνουν στο ποτάμι με βάρκες και σκοτώνουν τα ψάρια με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό γίνεται τοποθετώντας πάνω στη βάρκα μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 βολτ, την οποία συνδέουν με έναν πολλαπλασιαστή τάσης, μια μικρή συσκευή που πωλείται σε αφθονία στα περισσότερα καταστήματα της Βουλγαρίας. Αυτόματα, τα 12 βολτ γίνονται 1.000. Πηγαίνουν με τη βάρκα στα σημεία όπου ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά ψάρια και βάζουν δύο ηλεκτρόδια μέσα στο νερό.

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, όλα τα ψάρια -μικρά και μεγάλα- βγαίνουν στην επιφάνεια του ποταμού νεκρά. Επειτα, τα μαζεύουν με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός γάντζου και τα φορτώνουν στις βάρκες», καταγγέλλει στη Real planet ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ορεστιάδας και Περιφέρειας, Κώστας Τσολακίδης. Οσα από αυτά δεν τρώγονται -και συνεπώς δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά- παραμένουν στην επιφάνεια του ποταμού, δημιουργώντας μια αποκρουστική εικόνα που μαρτυρά την οικολογική καταστροφή.

Η περιοχή όπου εκτυλίσσονται τα περιστατικά είναι εντελώς αφύλακτη, χωρίς την παρουσία στρατού, καθώς βρίσκεται στην ανοιχτή συνοριογραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας, εντός δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια έκταση 16 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού. Τόσο η Αστυνομία όσο και ο στρατός είναι ενήμεροι για την κατάσταση, αλλά, παρά τις περιπολίες των αστυνομικών, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

«Οι Βούλγαροι γνωρίζουν τι γίνεται στον Εβρο και μάλιστα πολλές φορές καταγγέλλουν τα περιστατικά. Πρόσφατα, μου τηλεφώνησαν από τον σύλλογο αλιέων του Σβίλενγκραντ για να μου πουν πως στο ύψος του Ορμένιου υπάρχει βάρκα που ψαρεύει χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως σπεύσαμε με άλλους ψαράδες στο σημείο και διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για πραγματικό περιστατικό», λέει ο Κ. Τσολακίδης.


Παράνομη αλιεία

Το έγκλημα ενάντια στο οικοσύστημα του ποταμού δεν περιορίζεται μόνο στο βόρειο τμήμα του Εβρου. Η παράνομη αλιεία θερίζει σε όλο το ποτάμι, ασκούμενη και από μεμονωμένους Ελληνες ψαράδες, που έχουν επινοήσει μια άλλη, εξίσου καταστροφική μέθοδο για να «αδειάσουν» τα ψάρια από το φυσικό τους περιβάλλον. «Μπαίνουν με τις βάρκες και τραβούν δίχτυα σε όλο το πλάτος του ποταμού. Αυτό συμβαίνει σχεδόν όλο τον χρόνο και, όπως είναι φυσικό, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, κανένα ίχνος ψαριού», καταγγέλλει ο ερασιτέχνης ψαράς και κάτοικος της περιοχής, Χρήστος Βοσνακίδης και μας εξηγεί: «Δένουν το δίχτυ με ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο -παγούρι- και το αφήνουν από τη μεριά της Τουρκίας.
Με τη βάρκα, σιγά σιγά το απλώνουν σε όλο το πλάτος του ποταμού, 6-7 χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσει στην ελληνική όχθη. Το ρεύμα του ποταμού παρασύρει το πλαστικό δοχείο από τη μια μεριά και τη βάρκα από την άλλη και έτσι το δίχτυ, ενιαίο πλέον, ακολουθεί το ρεύμα του νερού. Με αυτόν τον τρόπο ψαρεύουν όλο το ποτάμι, από το Ορμένιο έως το Πύθιο, εγκλωβίζοντας κάθε ψάρι που κινείται σε αυτή την περιοχή του ποταμού». «Το χειρότερο είναι ότι δεν σέβονται ούτε την περίοδο όπου απαγορεύεται το ψάρεμα, από 15 Απριλίου έως 31 Μαΐου, διάστημα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών», αναφέρει ο Κ. Τσολακίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, ως πρόεδρος του ερασιτεχνικού αλιευτικού συλλόγου, έχει δεχτεί πολλές ανώνυμες απειλές από τους δράστες: «Μου τηλεφωνούν και μου λένε πως με αυτόν τον τρόπο συντηρούνται οικονομικά και ζουν τις οικογένειές τους. Μια φορά μου είπαν μάλιστα πως βγάζουν 5.000 ευρώ τον μήνα εισόδημα, όλα αφορολόγητα φυσικά. Φανταστείτε πόσο μεγάλες ποσότητες ψαρεύουν».


«Δεν θα μείνει ούτε λέπι...»

Οπως είναι αναμενόμενο, η ανεξέλεγκτη αλιεία έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ψαριών που ζουν στο ποτάμι. Το ψάρεμα κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής έχει αποδεκατίσει τους γόνους, εμποδίζοντας τον φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των ειδών. Μάρτυρες της καταστροφής, οι ερασιτέχνες ψαράδες εκφράζουν φόβους για τη μελλοντική τύχη του ποταμού.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε δύο χρόνια δεν θα έχει μείνει λέπι. Στον βόρειο Εβρο δεν υπάρχει ψάρι ούτε για δείγμα. Φέτος, εμείς οι ερασιτέχνες ψαράδες με καθημερινό ψάρεμα δεν βγάλαμε τίποτα. Στη δε νότια πλευρά, από τον περασμένο Μάιο, κοντεύουν να εξαφανιστούν όλα τα είδη ιχθυοπανίδας. Φοβάμαι πως θα έρθει κάποια στιγμή που τα παιδιά μας, εδώ στην Ορεστιάδα, δεν θα αναγνωρίζουν καν τι είναι ψάρι» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ορεστιάδας και Περιφέρειας Κώστας Τσολακίδης.

Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση, σύμφωνα με τους ψαράδες, είναι οι γουλιανοί, οι κυπρίνοι και οι ποταμολαύρακες. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει και άλλες διαστάσεις, καθώς η ήδη μειωμένη περιεκτικότητα του ποταμού σε ιχθυοαποθέματα έχει εμφανείς επιπτώσεις στα υπόλοιπα είδη που τρέφονται με ψάρια του ποταμού - κυρίως στα πτηνά.

«Για παράδειγμα, οι κορμοράνοι, που στο παρελθόν υπήρχαν κατά δεκάδες, μειώθηκαν διότι δεν μπορούν πια να βρουν εύκολα τροφή. Με το πέρασμα του χρόνου, το πρόβλημα θα διογκωθεί, επηρεάζοντας όλα τα έμβια όντα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να βγάλουν από το διαιτολόγιό τους τα ποταμίσια ψάρια. Αν θέλουμε να σώσουμε το οικοσύστημα του Εβρου, πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα», καταλήγει ο πρόεδρος των ερασιτεχνών ψαράδων της περιοχής.



Πηγή:  http://www.real.gr/