Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σειρά δικών για το Βατοπέδι σε Κομοτηνή, Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Κλείνει σύντομα η ανάκριση για την υπόθεση ανταλλαγών και κρίνεται οριστικά η κυριότητα τς Βιστωνίδας, την ώρα που παραμένει στον Κορυδαλλό ο ηγούμενος Εφραίμ

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στον σκληρό πυρήνα της πολυσυζητημένης υπόθεσης για το Βατοπέδι και τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του Δημοσίου εισέρχεται πλέον η δικαιοσύνη, με αλλεπάλληλες δίκες που έχουν προσδιοριστεί σε δικαστήρια ανά την επικράτεια. Μόνον στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αναμένεται να διεξαχθούν περί τις επτά δίκες έπειτα από αιτήματα του ελληνικού Δημοσίου, που έχει ζητήσει να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια ανταλλαγής εκτάσεων της λίμνης και των παραλίμνιων με ακίνητα του Δημοσίου, στη λογική ότι αυτές οι ανταλλαγές δεν ήταν νόμιμες.

Στις δίκες αυτές, που ξεκινούν από τα μέσα του επόμενου μήνα και θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναμένεται να κριθεί δικαστικά το φλέγον ζήτημα που αποτελεί και τον κορμό της υπόθεσης: σε ποιον ανήκει η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, περί τα 25 χιλιάδες στρέμματα.

Το θέμα αυτό, που διχάζει για δεκαετίες και έχει αποτελέσει αντικείμενο διεκδικήσεων ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το Δημόσιο, είναι που θα κρίνει την ουσία όχι μόνον των ανταλλαγών, αλλά και το σύνολο σχεδόν της υπόθεσης που βρίσκεται σε προχωρημένη ποινική έρευνα, με τον ηγούμενο της μονής να βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος από την επομένη των Χριστουγέννων.

Στο μεταξυ, η μονή έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της μοναδικής απόφασης του Πρωτοδικείου Ροδόπης, με την οποία έχει κριθεί το ιδιοκτησιακό των παραλίμνιων εκτάσεων υπέρ του Δημοσίου. Μια απόφαση η οποία υπήρξε από τις βασικές αιτίες του σκανδάλου, ενώ στην ουσία του το θέμα της κυριότητας αυτών των εκτάσεων (περί τα 25.000 στρέμματα) εκκρεμεί δικαστικά και στο Εφετείο της Θράκης.


Νέα έρευνα

Και ενώ οι συνήγοροι του ηγουμένου Εφραίμ προσανατολίζονται σε κατάθεση αίτησης για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους, στο πλαίσιο των προτάσεων που υπέβαλαν ήδη οι αρμόδιοι εισαγγελείς στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε νέα έρευνα που αφορά τις συνθήκες σύλληψης του ηγουμένου Εφραίμ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης κ. Ευ. Μπακέλος διέταξε έρευνα για τυχόν ευθύνες των αστυνομικών που ανέλαβαν παραμονές Χριστουγέννων να μεταβούν στο Αγιον Ορος και να εκτελέσουν το ένταλμα για την προσωρινή κράτηση του ηγουμένου της μονής. Ο εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του έχει ζητήσει να ελεγχθούν οι αστυνομικοί γιατί άφησαν τον ηγούμενο Εφραίμ να παραμείνει στη μονή και δεν διέταξαν τη μεταγωγή του στο κέντρο υγείας Καρυών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που είχε. Ο ηγούμενος έπειτα από παραμονή τριών ημερών στη μονή -για λόγους υγείας- οδηγήθηκε στην Αθήνα και ακολούθησαν οι διαδικασίες για την προσωρινή του κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ωστόσο, ενώ η προσωρινή κράτηση του κ. Εφραίμ συνεχίζεται, η εφέτης ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, που χειρίστηκε για δύο και πλέον χρόνια τις έρευνες για την υπόθεση των ανταλλαγών, που απασχόλησαν και τη Βουλή σε εξεταστική και προανακριτική επιτροπή, οδηγείται σε τερματισμό των ανακριτικών πράξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Καλού κλείνει τις προσεχείς ημέρες τη σχετική ογκωδέστατη δικογραφία και την ανάκριση, παραδίδοντας τη σκυτάλη της δικαστικής κρίσης σε άλλους δικαστές, οι οποίοι θα αναλάβουν να εκτιμήσουν στο σύνολό του το τεράστιο ανακριτικό υλικό και να σταθμίσουν την ποινική ευθύνη δεκάδων προσώπων που έχουν κατηγορηθεί για τις ανταλλαγές των ακινήτων του Δημοσίου με εκείνες της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/