Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οι χρήστες «φωνάζουν» για τη λειτουργία ΟΚΑΝΑ στην Κομοτηνή

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ, ΕΝΩ ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Αποδέκτης της αγωνίας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, συγγενικών και φιλικών τους προσώπων, γίνεται ο διοικητής Ηρακλής Χατζηνέστωρος

      ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποδέκτης της αγωνίας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, συγγενικών και φιλικών τους προσώπων, γίνεται ο διοικητής Ηρακλής Χατζηνέστωρος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, μετά την εξαγγελία για λειτουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο χώρου Σισμανόγλειου. «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, δυστυχώς, το λέω για τον νομό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηνέστωρος επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών είναι υπαρκτό και χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και των φορέων τοπικά.

Η επίσημη εξαγγελία λειτουργίας της μονάδας έγινε τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, οπότε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, είχε σύσκεψη εργασίας με την πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), Μένη Μαλλιώρη, όπου αποφάσισαν την έναρξη λειτουργίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Κομοτηνή εντός του Ιανουαρίου. Με παρόντα και τον διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλή Χατζηνέστωρος στην επίμαχη σύσκεψη, λύθηκαν θέματα τεχνικής φύσης (χώροι, προσωπικό που παρέχει το Νοσοκομείο) που αφορούν την έναρξη λειτουργίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και αποφασίστηκε να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2012, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης παρουσίας του, στην πόλη. Μάλιστα τότε κ. Πεταλωτής δήλωνε σχετικά: «“Είναι ευτυχές ότι η λίστα της ντροπής θα τελειώσει και στην περιοχή μας».

Η λίστα της ντροπής, όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στους χιλιάδες χρήστες που περιμένουν για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης, μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και όσο δεν τίθενται σε λειτουργία οι 17 νέες μονάδες ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία όλης της χώρας, μία και στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Την καθυστέρηση που υπάρχει στη λειτουργία της μονάδας, επιβεβαίωσε ο διοικητής του Σισμανόγλειου, σημειώνοντας «όντως υπήρξε μια καθυστέρηση. Εγώ ο ίδιος ήμουν που είχα εξαγγείλει τη λειτουργία από τις 15 Οκτωβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο ότι καθυστέρησαν κάποια κέντρα στην Αττική, Πλέον είμαι βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που βάζουμε. Μετά από την συνάντηση που είχαμε με τον κ. Πεταλωτή και την κ. Μαλλιώρη, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι στο τέλος Ιανουαρίου, το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Κομοτηνή. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι εμείς διαθέσαμε στεγασμένο χώρο στο νοσοκομείο, στείλαμε τις κατόψεις του χώρου από τις 15 Σεπτεμβρίου στον ΟΚΑΝΑ, προκειμένου από εκεί να μας υποδείξουν πως πρέπει να αλλάξει η διαρρύθμιση του χώρου και να λειτουργήσει ως κέντρο».
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, που θα στελεχώσει τη μονάδα, ο διοικητής ανέφερε τα εξής, «η μονάδα δεν χρειάζεται παρά έναν νοσηλευτή, το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Μάλιστα το προσωπικό που έχει διαθέσει το νοσοκομείο θα εκπαιδευτεί για μια εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη και από εκεί και πέρα πλέον είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τη μονάδα ΟΚΑΝΑ». Πρώτη εκτίμηση για το τι αριθμό χρηστών θα εξυπηρετεί η μονάδα προς το παρόν δεν υπάρχει, εκείνο όμως που προκάλεσε εντύπωση και στον διοικητή, είναι ότι «έρχεται κόσμος, πολλές φορές αυτοπροσώπως και οι ίδιοι χρήστες και αγωνιούν για το πότε θα ανοίξει η μονάδα, ποια θα είναι η διαδικασία».

Στον προγραμματισμό του ΟΚΑΝΑ είναι η δημιουργία 17 νέων μονάδων, 4 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και από μία σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ρέθυμνο, Με προτεραιότητα στην πρόληψη, τα Κέντρα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης των Εξαρτήσεων, όπως θα μετονομαστούν, ιδρύονται από τον ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι η πλήρης γεωγραφική κάλυψη με ένα τουλάχιστον Κέντρο ανά Νομό. Μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί οι 49 από τους 51 Νομούς της χώρας. Στους νομούς Δράμας και Λασιθίου, που δεν έχουν ακόμη Κέντρο Πρόληψης, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυσή τους, που θα οδηγήσει τη γεωγραφική κάλυψη στο 100%.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/