Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ο γρίφος του γαλάζιου ψηφοδελτίου Επικρατείας και οι υποψηφιότητες που έχουν σχέση με την Θράκη

Ακαδημαϊκός που έχει αρθρογραφήσει για την περιοχή μας αλλά και πρώην διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού ανάμεσα στα πρόσωπα που συζητούνται στη ΝΔ για να είναι υποψήφιοι στις εκλογές
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Από την εποχή που ο καταξιωµένος πανεπιστηµιακός και µετέπειτα Πρόεδρος της Δηµοκρατίας (1975-1980) Κωνσταντίνος Τσάτσος συµµετείχε το 1974 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αυτή την εποχή, στους κύκλους της ΝΔ ένας άλλος ακαδηµαϊκός, ο 68χρονος κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, είναι το θέµα συζήτησης και πολλοί διερωτώνται αν θα συµµετάσχει ή όχι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μια τέτοια εξέλιξη για πολλούς εντός της ΚΟ θα δώσει άλλη αίγλη στη ΝΔ, αφού το συγκεκριµένο ψηφοδέλτιο τα τελευταία χρόνια δεν εντυπωσίαζε και πολλές φορές ήταν αδιάφορο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Σαµαράς έχει αποφασίσει να δώσει µια διαφορετική εικόνα στο ψηφοδέλτιο και γι’ αυτό θα επιλέξει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, όχι µόνο πρόσωπα-σύµβολα που θα σηµατοδοτούν το νέο ξεκίνηµα που θέλει να κάνει, αλλά και ανθρώπους που θα βοηθήσουν πραγµατικά να αλλάξει το κλίµα για τη χώρα στο εξωτερικό. Επίσης θέλει να δώσει θέσεις και σε εξέχοντες επιστήµονες και καταξιωµένες προσωπικότητες που διέπρεψαν στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει συζητήσει επί της ουσίας για πρόσωπα, καθώς είναι ένα θέµα που θα εξεταστεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εκλογικής αναµέτρησης. Οµως αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι να υπάρξει στο ψηφοδέλτιο και ένα πρόσωπο µε µεγάλο συµβολισµό που θα σηµατοδοτεί ένα άνοιγµα προς άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάµεις. Παρά τη σιωπή της ηγετικής οµάδας για το συγκεκριµένο θέµα, στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει µια µεγάλη ζύµωση και κυκλοφορούν ονόµατα, ενώ κάποιοι µιλούν, αρκετά υπερβολικά, και για... βυζαντινισµούς και χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη.

Το όνοµα του κ. Μαρκεζίνη που έχει διεθνή πανεπιστηµιακή καριέρα κερδίζει έδαφος σε µεγάλο αριθµό βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. Κατά καιρούς, ο κ. Μαρκεζίνης µιλάει για τη γενική προσπάθεια αποδυνάµωσης ορισµένων συνιστωσών της εθνικής µας ταυτότητας, όπως «η παιδεία, η θρησκεία και η περηφάνια για την Ιστορία µας». Δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη λύπη του «που ορισµένοι έλληνες πολιτικοί, επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφοι δίνουν την εντύπωση ότι η σκέψη τους έχει διαµορφωθεί µε µόνο γνώµονα την υποτακτικότητά τους προς την Αµερική» , τάσσεται υπέρ της συµµαχίας µε τη Ρωσία, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας (Αιγαίο, µειονότητα Θράκης).

Τα άλλα πρόσωπα που εκτιµάται ότι θα συµπεριληφθούν στις εκλόγιµες θέσεις του ψηφοδελτίου είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. ∆ήµας που πιθανότατα θα ηγηθεί, ενώ αναζητείται και µια γυναίκα, αν και υπάρχει σχετική συζήτηση για συγκεκριµένο πρόσωπο που έχει σχέση µε τον πολιτισµό, χωρίς όµως να έχει «κλειδώσει». Συµµετοχή στο ψηφοδέλτιο και µάλιστα σε εκλόγιµη θέση θα έχουν ο στενός συνεργάτης του κ. Σαµαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο κ. Ι. Μιχελάκης.

Ο άλλος στενός συνεργάτης του κ. Σαµαρά, ο πολιτικός του σύµβουλος, ο κ. ∆. Σταµάτης (τέσσερις φορές βουλευτής στο παρελθόν µε τη ΝΔ), δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς θα έχει διευρυµένο ρόλο την «επόµενη ηµέρα» και δεν κρίνεται ότι πρέπει να έχει κοινοβουλευτική θέση.

Ο Γραµµατέας του κόµµατος κ. Α. Λυκουρέντζος, παρά το γεγονός ότι το καταστατικό ορίζει διαφορετικά, θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Αρκαδία, όπου εκλέγεται από το 2004. Επίσης, στην ονοµατολογία που έχει αρχίσει, πολλοί προκρίνουν τον διακεκριµένο καθηγητή κ. ∆. Νανόπουλο , τον αντιστράτηγο ε.α. και πρώην αρχηγό ΓΕΣ κ. ∆. Γράψα κ.ά.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/