Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία ΟΚΑΝΑ στην Κομοτηνή

Τι δήλωσε στην τελετή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, που πρωτοστάτησε στην δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 παρέστη στα εγκαίνια λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.


«Σημαντική μέρα για τη Ροδόπη», χαρακτήρισε ο Υφυπουργός την ημέρα των εγκαινίων της λειτουργίας της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο χώρο του Νοσοκομείου της Κομοτηνής.

Στη συνέχεια, αφού καλωσόρισε την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κ. Μ. Μαλλιώρη και τους συνεργάτες της στην Κομοτηνή, επεσήμανε την πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Πεταλωτής «Η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στην Κομοτηνή ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του ΟΚΑΝΑ, αλλά και όσων πιστέψαμε, ζητήσαμε και απαιτήσαμε, βρίσκοντας ευήκοα ώτα, ώστε να λειτουργήσει στην περιοχή μας μια μονάδα που να δημιουργεί αισιοδοξία στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, με τρόπο επιστημονικό και ενδεδειγμένο, μέσα από επιστημονική έρευνα και πολιτικές αποφάσεις της Πολιτείας.

Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων : «Κάναμε αρκετές φορές στο παρελθόν αναφορά στη ¨λίστα της ντροπής¨, η οποία αποτελείται από συμπολίτες μας που ζητάνε βοήθεια - και πρέπει να το κάνουν– από την Πολιτεία και από την κοινωνία μας. Αυτή η λίστα πλέον εκμηδενίζεται.

Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση, βέβαια, ότι με μία θεραπευτική μονάδα λύνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ανθρώπους να φεύγουν απ΄το πεζοδρόμιο και να περνάνε την είσοδο μιας ευρύτερης υγειονομικής μονάδας, όπως είναι το Νοσοκομείο, αλλά και μιας πιο εξειδικευμένης μονάδας, όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ.

Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την απεξάρτηση. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος μακρύς και δύσκολος, τον οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και οι οικογένειές τους. Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο βήμα».

Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε αναφορά και στην πολύ μεγάλη προεργασία και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή και στην Αθήνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού το 60% ,τουλάχιστον, των κρατουμένων έχουν σχέση με τα ναρκωτικά και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των δομών που θα στηρίζουν αυτούς τους κρατούμενους, μέσω του ΚΕΘΕΑ αλλά και του ΟΚΑΝΑ.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «σε λίγο διάστημα και η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της».

.