Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Παίρνουν πίσω την Χάλκη ζητώντας... Θράκη

Πριν δέκα ημέρες πανηγυρίζανε κάποιοι που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν στον Ομπάμα ότι ανοίγει η Θεολογική Σχολή, ωστόσο ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε στην Χίλαρι ότι αυτό θα γίνει υπό... προϋποθέσεις

            ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;


Μπορεί πριν δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας να ανακοίνωσε στον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα κατά την κοινή παρουσία και των δύο στην Σεούλ την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν πραγματοποιήσει κάποια παραχώρηση και η Ελλάδα στην Θράκη με την οποία να ικανοποιούνται οι τουρκικές αξιώσεις.

Βέβαια, από τότε στο «thrakinews.gr» είχαμε επισημάνει ότι παραδοσιακά οι γείτονες θέτουν θέμα αμοιβαιότητας για να ξαναλειτουργήσει η Σχολή και εμμέσως αυτό το έπραξε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ωστόσο πιο ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην συνάντησή του με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, στην συνάντηση αυτή η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα τα οποία έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στο ζήτημα της ενίσχυσης και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε προς τον Νταβούτογλου ότι αναμένει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που είχε πει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Σεούλ της Κορέας, στο περιθώριο της συνόδου του G20 για τα πυρηνικά. Ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Αγκυρα εργάζεται μεν επί του ζητήματος αυτού, αλλά συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει επίσης να διευθετήσει θέματα που άπτονται της διατήρησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εννοώντας προφανώς την εκλογή και όχι τον διορισμό των μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα. «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επισπεύσει την αλλαγή στην Τουρκία» αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «υπάρχουν ενδείξεις και αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα», χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αν αληθεύουν όλα αυτά, τότε πρώτον καλό θα είναι να ξεχάσετε την δέσμευση Ερντογάν για επαναλειτουργία της Χάλκης, με τον ίδιο τρόπο που δεν συνέβη ποτέ η αντίστοιχη δέσμευση και στον άνδρα της Χίλαρι, Μπιλ Κλίντον, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, 13 χρόνια πριν. Δεύτερον και σημαντικότερον όμως, φαίνεται από την απάντηση της αμερικανίδας ΥΠΕΞ ότι η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει με τα συνεχή παζαρέματά της να καταστήσει ένα θέμα σεβασμού των μειονοτήτων και του διεθνούς δικαίου σε διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα που άπτεται του καθεστώτος της... αμοιβαιότητας (αυτήν που στην Τουρκία φέρονται να επικαλούνται κατά το δοκούν, μόνο όποτε τους συμφέρει). Βέβαια, είναι γεγονός ότι δημοσιεύματα φέρνουν και την ελληνική πλευρά έτοιμη να αλλάξει το καθεστώς των μουφτήδων στην Θράκη, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, δύσκολα θα πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι αν και όποτε αυτό συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα μόνο βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης και όχι ξένων χωρών και αποτέλεσμα παζαρέματος.

Πέρα όμως από την θέση ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να γίνει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας με τη διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε στην Χίλαρι Κλίντον και ότι η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο μοιάζει αναπόφευκτη αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες μέχρι την 1η Ιουλίου όταν η Λευκωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Με άλλα λόγια, έχουμε σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, προς επιβεβαίωση για ακόμα μια φορά εκείνων που επιμένουν ότι οι κατά καιρούς διακηρύξεις της Αγκυρας στερούνται ουσίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ είχαν εκτενή συνομιλία επί των δύο ζητημάτων της Κύπρου και της Χάλκης – Θράκης στο περιθώριο της Διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας», η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου η (ευρισκόμενη σε προεκλογική περίοδο) Ελλάδα είναι ζήτημα αν εκπροσωπήθηκε με κάποιους διπλωμάτες, αφού ούτε ο υπουργός Σταύρος Δήμας, ούτε κάποιος υφυπουργός μάθαμε να πήγε...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/